2321090
Uitgaan

Laatste dagen van een dandy’

Filmrecensie: ’The happy prince’ ✭✭✭

— Wat: film, drama

— Regie: Rupert Everett

— Met: Rupert Everett, Colin Morgan, Colin Firth

’The happy prince’.

’The happy prince’.

Van alle Oscar Wilde-bewonderaars is Rupert Everett misschien wel de grootste. De Engelse acteur speelde de flamboyante (toneel-)schrijver in de film The importance of being Earnest en het theaterstuk The Judas kiss. Vervolgens broedde hij jarenlang op een script over de laatste dagen van de tragische dandy: The happy prince.

’The happy prince’.

’The happy prince’.

Reis mee naar 1895. Oscar Wilde (Everett zelf) heeft zijn celstraf voor sodomie uitgezeten en is verbannen naar Frankrijk. De vele glazen absint die hij daar drinkt, bezorgen hem hallucinante flashbacks uit zijn turbulente leven. Zo ziet Wilde zijn ex-vrouw Constance wegkwijnen, verlangt hij naar zijn grote mannenliefde Bosie en siddert de schrijver als hij herbeleeft hoe hij ‘geketend als een dansende beer’ naar het cachot wordt afgevoerd.

De raamvertelling die volgt, resulteert in een drama met twee gezichten. Enerzijds lijkt Everett binnen zijn droomfilm moeilijk keuzes te kunnen maken, waardoor The happy prince wat over-ambitieus en barok aandoet. Anderzijds overtuigt de acteur als Wilde, zelfs op latere leeftijd. Daarbij zijn de dialogen poëtisch mooi en imponeert bovenal de eindcredit. Deze leert dat Wilde pas in 2017 door de Britse regering officieel werd vergeven voor zijn ‘grove onzedelijke handelingen’. Verbijsterend.