2321102
Uitgaan

Formaat telt

Filmrecensie: ’Ant-man and the Wasp’ ✭✭✭✭

— Wat: film, actiekomedie

— Regie: Payton Reed

— Met: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas

’Ant-Man and the Wasp’.

’Ant-Man and the Wasp’.

Na de - voor fans - schokkende ontwikkelingen in Avengers: Infinity War, tapt superheldenstudio Marvel in Ant-Man and the Wasp uit een heel ander vaatje. Niet alleen is deze nieuwe film geworteld in een heel herkenbare werkelijkheid (lees: San Francisco), regisseur Peyton Reed springt daar ook nog eens speels mee om door allerlei alledaagse objecten tot verrassende proporties te verkleinen én te vergroten.

’Ant-Man and the Wasp’.

’Ant-Man and the Wasp’.

Het pak waarmee titelheld Paul Rudd zichzelf naar believen kon vergroten en verkleinen heeft hij na de gebeurtenissen in Captain America: Civil War (2016) aan de wilgen gehangen. Ook heeft hij zich onderworpen aan huisarrest om een jarenlange gevangenisstraf te ontlopen en voor zijn dochter te kunnen zorgen. Toch waagt hij ’t zijn kostuum tevoorschijn te halen als zijn oude vlam Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) en haar vader Hank Pym (Michael Douglas) zijn hulp inroepen.

Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) is lang geleden tijdens een verkleinexperiment vast komen te zitten in de zogenaamde Quantum Realm. Als zij een onverwacht teken van leven geeft, wordt het redden van haar de grootste prioriteit van haar man, van Ant-man én van haar dochter, die zichzelf inmiddels als Wasp tot een supercoole superheldin heeft ontpopt.

Intussen wordt er van alle kanten geaasd op de technologie die het drietal wil gebruiken om Janet terug te halen. Louche zakenman Sonny Burch (Walter Goggins) wil er grof geld mee verdienen en schuwt geen middel om het laboratorium van Hank Pym - een anoniem kantoorpand dat tot rolkofferformaat kan worden ingekrompen - in handen te krijgen. Ook de mysterieuze Ghost (Hannah John-Kamen) jaagt op de apparatuur, al heeft zij heel andere motieven.

De kwajongens-charme van Paul Rudd, de spraakwaterval van zijn sidekick Luis (Michael Peña) en allerlei grappen van formaat maken dat humor de boventoon blijft voeren in Ant-Man and the Wasp. In een superhelden-universum dat zichzelf steeds serieuzer lijkt te nemen, voelt die aanpak verfrissend als een zomerbriesje.