Nieuws/Vrij
2323592
Vrij

’Fitcation’

Ik ben op fitcation. Liggend in mijn hangmat heb ik prachtig zeezicht... én uitzicht op mijn hardloopschoenen. Dat ze al dagen onaangeroerd bij de deur van ons Italiaanse vakantiehuisje staan, mag de pret niet drukken. Ik doe mee met dé trend van 2018!

Want deze zomer is alles anders tijdens de vakantie. Al in januari riepen de trendwatchers om het hardst dat we genoeg hebben van de reizen waarbij we dagen achtereen op ons gat liggen, ons tegoed doen aan sangria, cava of cerveza en ons vooral druk maken over het lunchmenu.

Dit vakantieplaatje klinkt toevallig toch niet als muziek in de oren, hè? Want heus, het kan niet meer. Het is passé, zo 2017.

In 2018 reizen we graag betekenisvol, aldus de experts. Dus willen we de ezelopvang helpen, het nieuwe schooltje steunen of de lokale asielzoeker een hart onder de riem steken. We geven graag iets terug aan het gastland, respecteren de plekken die we bezoeken, proeven het lokale leven, schuwen overtoerisme en proberen de vakantie zo groen mogelijk door te brengen.

Bovenal komen we graag weer fit, slank en zen thuis. Door er een fitcation van te maken: een yogalesje bij zonsopgang, een uurtje aquajoggen na de lunch, een rondje hardlopen voor het diner.

Hoewel ik mijn hangmat niet ben uit te branden, ben ik hartstikke trendy bezig. Ik vier verantwoord vakantie, want ik verblijf op een eilandje waar nauwelijks toerisme is.

Daarnaast heb ik bergen respect voor de Italiaanse mama die tijdens de lunch weer de sterren van de hemel heeft gekookt. Ik hielp de lokale economie door vis te eten die vanmorgen nog rondzwom en deed behoorlijk groen door biologische wijn te drinken die ook nog eens uit ons dorp komt.

Omdat op dit eilandje nauwelijks iemand Engels praat, doken we ook nu weer met ons beste Google-translate-Italiaans het lokale leven in. Overigens met gevolg dat niet de rekening, maar de fles limoncello op tafel kwam, ik nu dus in de hangmat ben beland en er van hardlopen weer niets komt. Het zou zomaar kunnen dat ik iets minder fit en vooral veel minder slank van vakantie terugkeer.

Maar ik heb de reistrends gevolgd en had in ieder geval de intentie om de fitcation te laten slagen. Eén ding is in ieder geval zeker: ik kom volledig zen thuis. Misschien wel omdat mijn fitcation stiekem veel weg heeft van de ouderwetse vacation.

Chef VRIJ Babette Wieringa belicht elke week de wereld van lifestyle. Volg haar op Instagram en Pinterest: babettewieringa

b.wieringa@telegraaf.nl