2323678
Vrij

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt lezersvraag

Zo help je hond van jeuk af

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt elke week een lezersvraag. Deze week: „Wij hebben een labrador van vijf die al jaren last heeft van jeuk. Onze hond zit nu aan de prednison, maar de jeuk houdt aan. Qua eten probeerden we al van alles. Wat kunnen we nog doen?”

Piet Hellemans: „Honden en katten kunnen voor veel zaken allergisch zijn. Zo’n allergie kan plots opkomen en een dier kan er (net als een mens) ook weleens overheen groeien.

Een allergie is een overdreven reactie van de afweer op een onschadelijk eiwit (allergeen). Het kan gaan om pollen, uitwerpselen van (stof)mijten of een bepaald eiwit in eten.

Bij dieren uit een allergie zich meestal in jeuk die zo erg kan zijn dat ze zichzelf kapot krabben.

Als je dier veel jeukklachten heeft, is het verstandig om een bloed- en/of huidonderzoek bij de dierenarts te laten doen. Om een voedselallergie te constateren of uit te sluiten, moet een strikt dieet worden gevolgd. Als allergenen niet zijn te vermijden, kunnen diverse medicijnen de allergische reactie onderdrukken. Sommige hebben bijwerkingen, dus hoe minder ervan wordt gegeven, des te beter.”

Vragen aan Piet? Mail dierenvriend@telegraaf.nl Wie weet leest u het antwoord hier terug.