Nieuws/Vrij

Recept van de dag: pasta met courgette

Uit alle windrichtingen krijg ik courgettes aangeboden. Wie die dingen nu nog koopt heeft echt geen vrienden. Althans geen vrienden met een tuin. Een beetje tuinier komt nu om in de courgette. Grappig, er zijn kennelijk wat andere zaden op de markt gekomen dit jaar, in plaats van de licht gemarmerde groene zie ik nu courgettes van strak groen tot geel en van alles daartussenin. Nog niet zo dik, dat komt over een paar weken.

Nodig voor vier:

•500 gr pasta (penne rigate)

•3 courgettes

•3 eetl boter

•blaadjes van 4 takjes tijm

•½ bosje bieslook

•150 gr gerookte zalmsnippers

•200 gr slagroom

•100 gr fijngemalen oude boerenkaas

•zout en peper

•½ theel citroenrasp

Bereiding:

In de lengte doorsnijden, in schijfjes snijden en roerbakken. Geweldige aanvulling van je groentes. Gezond maar nou ook weer geen superfood. En ze nemen de smaak van wat je kook aan. Een klein beetje smaak komt heel ver aan tafel.

Pasta koken, afgieten, bewaar een paar lepels kookvocht. Courgettes in de lengte halveren, dan in plakjes, met wat boter bakken. Ik sprak van de week een Chinese chef die niets afschuwelijker vond dat halfgare courgette. Voor mij is erg gare courgette weer een gruwel. Tijm erbij.

Beetje citroenrasp. Zout en peper. Geraspte kaas met room en tijm mengen. Giet over de pasta, doe het kookvocht erbij, zet nog even op hoog vuur en schep om en om. Serveer met ruim bieslook er over en kleine stukjes gerookte zalm. Erbij een Columbus van Brouwerij ’t IJ, inmiddels alweer een gouwe ouwe onder de ‘nieuwe’ bieren.