2338384
Vrij

Lezersvragen aan onze huishoudexpert

Wat te doen tegen mugvliegjes?

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week in VRIJ vragen van lezers over een huishoudprobleem. Dit keer: ’wat te doen tegen mugvliegjes’ en’hoe gele vlekken katoenen blouses verwijderen?’

Motvliegjes

Jan Groothuis: „Wij hadden honderden mugvliegjes (zien eruit als hele kleine vlindertjes) in onze garage en op andere plekken. We hebben ze telkens weggezogen, nu zijn ze grotendeels verdwenen, maar nog niet helemaal weg. Waar komen ze vandaan en wat kunnen wij eraan doen?”

Zamarra: „Dit zouden motvliegjes kunnen zijn, ook wel aalputmotjes, rioolmuggen of rioolvliegjes genoemd. Zij voeden zich met schimmels en bacteriën uit rioolslib. U kunt ze bestrijden door de afvoerpijpen met heet sodawater door te spoelen, de groenbak af te sluiten, rottende bladeren uit de dakgoot te halen en stilstaand water in bijvoorbeeld bloempotten te verwijderen.”

Vlekken

Geeske Wiegman: „Na witte katoenen blouses te hebben gewassen, zaten er gelige vlekken op de mouwen die er niet meer uit gaan.”

Zamarra: „De vlekken zijn er waarschijnlijk wel uit te bleken met zuurstofbleekmiddel (Oxi Action). Maak er een sopje van volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de blouses een nacht weken. Daarna in de machine wassen. De vlekken zouden kunnen veroorzaakt door een zeepbacterie in de wasmachine. Als je een kookwas (90 graden) draait, wordt de machine weer schoon.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar zamarra@telegraaf.nl