Nieuws/Vrij
2341131
Vrij

Recept van de dag

Pruimenchutney

Een schaal vol met kleine pruimen. Overigens, eet fruit alleen wanneer het rijp is geplukt. Daar ben ik hier in Cothen echt wel achter gekomen. Heerlijke pruimen aan de weg. Maar juist omdat ze rijp zijn.

Deze kleine blauwe pruimen (de warmte) waren volrijp en we gingen de schaal beslist niet leeg krijgen. Zonde, dacht ik. Dus insnijden, pitten eruit. Denk je met me mee? Pruimenjam? Nou, nee. Saus, misschien maar dan wel iets bijzonders. Wat heb ik zo nog liggen? Eerst maar eens een klont echte boerenboter in de wok. Dan de pruimen erbij. Voor de conservering wat bruine suiker. Dan de smaak. Pruimen zijn zoet en smaken naar pruim, maar ik wilde iets anders. Iets bijzonders, voor bij koud vlees bijvoorbeeld. Of naast een stuk wild. Of iets wilds opwekkends in de yoghurt.

 Bekijk ook: 

 Puree met erwten 

In de kruidenla had ik een potje Kurkuma Latte van Sonnentor. Het lukt de Nederlandse importeur van dit wereld merk niet om het aan de man te brengen, daarom klooit hij wat aan met een eigen ondermerk, dramatisch zoiets. Maar goed, om je een idee tegeven zodat je het zelf kan maken: 53 % kurkuma, 15 % gemberpoeder, verder kardamom, zwarte peper, kaneel, nootmuskaat. Laat een poosje in de koffiemaler heel fijn worden. In het totaal vier theelepels erbij gedaan. Stevig laten inkoken. In een weckpotje gedaan. Vanmorgen een theelepel van genoten. Peperig, rond, zoet, aards, prikkelend. Vandaag eens kijken of ik nog meer pruimen kan vinden.

Nodig:

•500 gr pruimen, ontpit

•5 theel Kurkuma latte van Sonnentor of maak zelf een mengsel

•50 gr boerenboter

•200 gr bruine suiker