Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Een ouderwetse bbqsaus

Op de omslag staat: Vijftig culinaire avonturen rond de Barbecue. Het kostte 95 cent. Is van een letterlijk handzaam formaat, en stamt uit 1973. Onder attributen rond de barbecue staat te lezen: een paar asbest barbecuewanten. Een wildschaar. Een groot pipet om het vlees te bedruipen met saus of marinade.

Er staan vele tips in, ook wat je erbij moet drinken. Grote edele wijnen komen echter niet tot hun recht daar de scherpe smaak van veel gerechten overheerst. Erg Amerikaans en zeer ’in’ is ijsthee, een moderne mixthee zoals bijvoorbeeld citroen of minthee. En deze wil ik jullie ook niet onthouden: een barbecueparty begint met het aansteken van het vuur en eindigt met het drinken van koffie bij het nog nagloeiend vuur. Zo populair was dit boekje dat er in 1976 een tweede druk van verscheen. Overigens een waardevaste investering toen, want ik betaalde er 50 eurocent voor bij mijn geheime oude kookboekenhoekje.

En dit is geniaal, simpel en erg lekker en je kunt weer een paar flesjes vol conserveermiddel laten staan. Verhit olie in een braadpan, fruit de uien en de knoflook. Voeg de overige ingrediënten toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Lak er lamskarbonades mee op de barbecue en doe nog een flinke lepel over bij het serveren.

Nodig:

• 4 eetl olijfolie

• 1 grote gesneden ui

• 2 uitgeperste tenen knoflook

• 1 klein blikje tomatenpuree

• 4 eetl kruidenazijn

• ½ theel zout

• ½ theel gedroogde oregano

• 4 eetl honing

• 1 dl vleesbouillon

• 4 eetl worcestersaus

• 1 theel mosterd

Bekijk meer van