2354187
Reizen

De ultieme VRIJgids naar Iran

5 Perzische weetjes voor je reis naar Iran

IRAN, WEST-AZIË - Perzen, beroemde dichters, ingenieuze irrigatietechnieken en de vroegere staatsgodsdienst zoroastrisme... VRIJ maakte een rondreis door Iran en een 7000 jaar oud verleden.

WANNEER TE GAAN:

VOOR SEPTEMBER: KLM vliegt nog tot 24 september naar Teheran. Een alternatief is Turkish Airlines. Onze reis werd georganiseerd door SRC Reizen. In Iran kun je geen geld pinnen of met een creditcard betalen. Neem cash geld mee om rials te wisselen. Voor Iran is een visum nodig.

DIT MOET JE ETEN:

LAMSVLEES EN RUNDVLEES: In Iran wordt veel lams- en rundvlees gegeten. Vegetarische gerechten bestaan nauwelijks, daarbij worden kip en vis niet als vlees beschouwd. Varkensvlees is verboden. Bij het ontbijt zijn er vele broodsoorten en gebak, maar je kunt ook kiezen voor linzensoep of een soort pap met vlees. Yoghurt (er is zelfs een variant met spinazie) eet men niet ’s morgens, maar tussen de middag en ’s avonds.

OVERNACHT HIER:

DAD HOTEL, PARSEH HOTEL, SAFIR HOTEL: De hotels zijn heel uiteenlopend. Het Dad Hotel in Yazd is als een stadspaleis rond een enorme binnentuin met grote kamers. De kamers in het goede en centraal gelegen Parseh Hotel in Shiraz zijn pompeus ingericht. Het Safir Hotel in Isfahan beschikt weliswaar over een zwembad, maar vanwege de onhandige gescheiden zwemuren moeten vrouwen overdag kiezen tussen zwemmen of excursies maken.

OP ONTDEKKINGSTOCHT:

TUINEN EN WOESTIJNARCHITECTUUR: De liefde voor tuinen bestond al bij de Meden en Perzen in de Babylonische tijd. De oude Grieken schreven vol bewondering over de pairidaeza, de omsloten geometrische lusthoven van de Perzen waarvan ons woord paradijs is afgeleid. Wie voor de tombe van Cyrus de Grote in Pasargadae staat en door de ruïnestad Persepolis dwaalt (beide te bezoeken vanaf de Iraanse stad Shiraz), kan zich niet voorstellen dat zich in deze woestijn tuinen met stromend water hebben bevonden.

Naast de hoofdstad Teheran, het culturele centrum Isfahan en de stad van de dichters Shiraz mag de woestijnstad Yazd niet ontbreken op een reis door Iran. Yazd heeft niet alleen een schitterende woestijnarchitectuur met windtorens als eeuwenoude airconditioning, het is ook het centrum van de zoroastriërs. Zij zijn aanhangers van Zarathustra (tussen 1400-1200 voor Chr.) en hebben in Yazd hun belangrijkste Vuurtempel.

Belangrijke weetjes:

In Iran zijn een hoofddoek en bedekte kleding verplicht. Alcohol is verboden.

POPULAIRE VIDEO'S