Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Varkensschouder met fruit

Flickr

Vakantie en weekeind, dat wordt familie over de vloer en pulled pork of zoiets lekkers. Dit gerecht zet je in de oven, in een mooie dikke gietijzeren pan. Het is eenvoudig te maken en gegarandeerd een geweldig succes.

Flickr

Verhit de olijfolie in een gietijzeren braadpan en bak de varkensschouder, af en toe ronddraaiend, totdat het goudbruin is, ongeveer 10 minuten. Haal uit de pan en leg even weg. Boter erbij en de ui, en laat gaan, rustig aan, tien minuten tot de ui zacht is.

Roer de bloem erdoor en leg het varkensvlees terug. Giet de wijn erover en voldoende bouillon tot het stuk vlees onderstaat. Breng aan de kook, doe het deksel erop en zet in de oven op 100°. Drie kwartier. Dan uit de oven halen, de pruimen erbij, eventueel bouillon aanvullen en weer 45 minuten de oven in. Voor het serveren nog flink wat peper erbij, grof gemalen. Doe bij iedereen wat blauwe bessen op het bord. En strooi er oreganobloesem over. Het vlees valt in stukken uit elkaar, eerlijk delen is er niet bij. Genieten des te meer. Serveer er krieltjes bij, stomend uit de pan en een grote krop echte botersla. Groot glas ijskoude Jever fun ernaast want het is veel te warm voor alcohol.

Nodig voor met zijn allen:

• 600 g varkensvlees schouder

• 2 eetl roomboter

• 1 ui, gesnipperd

• 1 eetl bloem

• 2 glazen witte wijn

• 300 ml kippenbouillon

• 140 g kleine verse pruimen

• 150 gr blauwe bessen

Bekijk meer van