Nieuws/Vrij

Recept van de dag: relish van rode bessen

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Af en toe een herhaling van recept, niet omdat ik zo lui ben maar omdat ik steeds vaker verzoekjes krijg voor nog eens dat ene recept. En dit is een van die recepten. Laat ik nu afgelopen week weer een bakje rode bessen van de buurman hebben gekregen. Hij laat ze heel lang hangen om ze toch nog iets zoet te krijgen. Gezond? Gezonder kan haast niet. Ze hangen nu volrijp aan de struiken dus bel al je vrienden met moestuinen en vraag of je langs mag komen. En dan ga je dit maken. Relish noemen de Engelsen het.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Nodig:

• 200 gr rode bessen, gerist

• 1 rode ui, gesnipperd

• 200 ml rode wijnazijn

• 1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijst, in blokjes

• 1 Spaanse peper, zonder zaad en zaadlijst, in dunne reepjes

• 2 tenen knoflook, gehakt

• 2 eetl olijfolie

• 2 cm gember, of een noot stemgember, heel fijn gehakt

• 2 eetl suiker

• 1 theel vijfkruidenpoeder

Bereiding:

Zet ui en paprika aan in de olie. Laat de ui net een kleurtje krijgen. Laat Spaanse peper, knoflook en de gember pruttelen in de helft van de azijn. Uien en paprika mogen erbij, zout peper en suiker ook en de rest van de azijn. Nog even laten pruttelen. Vijf minuten. Doe dan de rode bessen erbij. Alweer even laten gaan, vijf minuten, tot het fruit openbarst. Daarna in een schone goed afsluitbare pot doen en in de koelkast drie dagen laten rijpen.

Dan haal je een mooi stuk kaas in huis, of je bak een prachtstuk vlees, rund of varkensvlees en je nodigt je moestuinvrienden uit voor kaas en vlees met rode bessen-relish.

Bekijk meer van