Vrij/Reizen
2369478
Reizen

Uit & Thuis

Grenzen verleggen in de bergen van Peru

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming. Deze week vertrekken Marion en Annie Woning naar Bristol (Engeland) en komen Rinske en Lennart Brand net terug uit Peru.

Naar Engelse vliegshow

Wie: Marion (38) en Annie Woning (74)

Naar: Bristol, Engeland

Accommodatie: hotel

Tijd: 3 dagen

Reden: vliegshow

„Mijn moeder en ik gaan naar een luchtshow in de buurt van Bristol. Mijn broer vindt al jarenlang alles met vliegtuigen heel interessant en hij gaat vaker naar zulke shows. Hij is tien jaar ouder dan ik en nam me als tiener weleens mee.

De afgelopen jaren grapte ik tegen hem: ’Je hebt me weer niet uitgenodigd’. Waarop hij antwoordde: ’Nee, want je kunt niet meer op een Railrunner-kaartje’.

Mijn moeder is al vaker mee naar Engeland geweest en nu zei mijn broer dat hij ook een plekje voor mij had gereserveerd. Onze vader is overleden toen ik een jaar oud was en onze andere broer kon helaas geen vrij krijgen. Mijn broer heeft alles geregeld, zelfs hoe laat we ons bed uit moesten om naar Schiphol te gaan!

Vrijdag en zaterdag wonen we de vliegshow bij. We zitten vooraan bij de start- en landingsbaan. Fijn voor mijn moeder, dan hoeft ze niet te staan of te lopen en fijn voor mijn broer die graag alles op camera vastlegt.

In de avonden gaan we in Bristol de toerist uithangen. Zondagochtend weer terug naar man en kinderen. Ik vind het spannend om zonder mijn gezin weg te zijn, vooral omdat ik ga vliegen. Ik ben altijd bang dat mij iets overkomt omdat ik weet hoe het voelt als je een ouder moet missen.”

Afzien in bergen van Peru

Wie: Rinske (41) en Lennart Brand (34)

Terug uit: Peru

Accommodatie: tentjes en hotels

Tijd: 3 weken

Reden: bergbeklimmen

Rinske: „Mijn broertje en ik zijn avontuurlijk ingesteld. We rijden motor en houden van bergbeklimmen. Die liefde voor bergen hebben we van onze ouders meegekregen.

We zijn samen al twee keer in het Himalayagebied geweest en hebben ook in Europa wat bergen gehad. We proberen zo’n twee bergen per jaar te beklimmen.

Dit keer wilden we een nieuw gebied uitproberen: de bergketen Cordillera Blanca in Peru. We waren niet eerder in Zuid-Amerika. Waanzinnig was het. Mooi land, erg vriendelijke mensen en magische bergen. We hebben drie toppen tussen 5000 en 6000 meter beklommen en uren gelopen, soms twaalf uur lang. Het enige waarmee je bezig bent, is met naar boven komen. Waar zet je je voet neer? Vanwege de hoogte behoorlijk zwaar. Maar we willen steeds onze grenzen verleggen. Soms vraag je je echt af waarom je het doet, maar als je dan dat sublieme uitzicht hebt en je bedenkt dat je er helemaal zelf voor hebt gezorgd dat je er staat.

Voor wie in dat gebied ’gewoon’ wil wandelen: de Santa Cruz Trek staat bekend als een van de mooiste ter wereld en dat kan ik beamen. Ik zou absoluut nog eens teruggaan naar Peru. Misschien dan wel handig om wat Spaans te leren, want met Engels red je het niet.”