Vrij/Uitgaan
2381338
Uitgaan

Een wereld zonder kinderen

Filmrecensie: ’The darkest minds’ ✭✭✭

— Wat: film, avontuur, sciencefiction

— Regie: Jennifer Yuh Nelson

— Met: Amandla Stenberg, Harris Dickinson, Patrick Gibson

Een pandemie heeft grote gevolgen in ’The darkest minds’.

Een pandemie heeft grote gevolgen in ’The darkest minds’.

The hunger games. Divergent. The maze runner. The 5th wave. De vloedgolf aan verfilmingen van zogenaamde ‘young adult’-boeken vol sciencefiction-elementen houdt aan. De nieuwste genrefilm die aanspoelt is The darkest minds, naar het boek van New York Times-auteur Alexandra Bracken.

Een pandemie heeft grote gevolgen in ’The darkest minds’.

Een pandemie heeft grote gevolgen in ’The darkest minds’.

Reis mee naar een dystopische toekomst waar een geheimzinnige pandemie bijna alle kinderen heeft uitgeroeid. Zij die het hebben overleefd, blijken plots over linke, telekinetische krachten te beschikken. Onder het mom van crisisbeheer, sluit de president iedereen onder de achttien op in ‘rehabilitatiekampen’. Daar mogen tieners met de ongevaarlijke diagnosecode goud, blauw en groen blijven leven. Oranje en rode slachtoffers wacht een dodelijke injectie. Als kleine Ruby (Amandla Stenberg) ontdekt dat zij tot de laatste categorie behoort, slaat ze op de vlucht.

Met The darkest minds serveert regisseuse Jennifer Yuh Nelson (Kung Fu Panda 2 en 3) een jongvolwassenen-avontuur dat niet vernieuwt, maar zeker vermaakt. De frisse cast acteert soepel, de actie bevredigt en ook liefdesperikelen en morele, maar belegen boodschappen (Denk niet in kleuren! Accepteer elkaar!) ontbreken niet. Prima vakantievoer voor de jonge doelgroep dus, die zich na het open einde alvast kan verheugen op deel twee (Never fade) en deel drie (In the afterlight).

Eric le Duc