2383512
Varen

Boottest Jeanneau Sun Odyssey 490

Ruimtewonder

Met drie nieuwe modellen presenteerde het Franse Jeanneau onlangs haar achtste editie van de succesvolle Sun Odyssey-lijn. Het zijn goed zeilende ruimtewonders die ’om het bed heen’ zijn ontworpen, zoals de werf dit benadrukt. Een impressie van de grootste, de 490.

Traditioneel lenen Sun Odyssey’s zich bij uitstek voor langer verblijf op zee waarbij deze modellen genoegen met een relatief kleine bemanning nemen. Hoewel het seriematig geproduceerde jachten betreft, heeft de eigenaar een behoorlijke stem in het kapittel als het gaat om indeling en uitvoering. De 490 vormt hierop geen uitzondering.

Vanbuiten oogt de 490 ronduit modern met haar strakke lijnen, rechthoekige rompramen en rechte boeg met vaste boegspriet. Het dek is plezierig ’flush’ en de kuip is ongekend ruim. Hiervandaan leidt een breed, glooiend gangboord naar het voordek, waarbij opvalt dat de slimme positie van de verstaging ongehinderde doorgang mogelijk maakt.

Niet eerder zagen wij de mogelijkheid om de rugleuningen van de langsbanken in de kuip te kantelen, waardoor met behulp van speciale opvulstukken een gigantisch zonnebed ontstaat.

Jeanneau levert de 490 in twee eigenaars- en twee charter-uitvoeringen. Het interieur oogt mede dankzij de lichte eiken betimmering en lichtintrede ruimtelijk. Aan bakboord zijn een navigatiehoek en een kombuis met veel aflegruimte.

De 490 beschikt over een grote hut in het voorschip met verrassende details. De eigenaren kunnen rekenen op een fraaie natte ruimte met gescheiden douche. Dit geldt ook voor de gastenhut in het achterschip. De afwerking is op hoog niveau.

Zeilen doet de SO 490 als de beste, maar op de motor manoeuvreren met dubbele roeren kan wat lastig zijn. Een optionele boeg- en hekschroef lost dit probleem op.

Cijfer 7,9

Constructie ✭✭✭✭

Comfort en ruimte ✭✭✭✭

Afwerking ✭✭✭✭

Vaareigenschappen ✭✭✭✭

Prijs/kwaliteit ✭✭✭

Lengte 14,80 m.

Breedte 4,49 m.

Diepgang 1,65 m.

Zeiloppervlak 110 m2

Prijs: vanaf €295.361

Meer info: jeanneau-zeiljachten.nl