Nieuws/Vrij

Recept van de dag: avontuurlijke mosselen

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Dat was een geweldig avontuur, eergisteren. Met een boot bij Yerseke uitgevaren, op een zandbank gezet en dan koken met een brander die door de strakke zeewind eerder afkoelde dan verwarmde. Ach, maak je ook weer eens wat mee. Jullie kregen het recept mosselen met sherry. Mosselen en drank gaat altijd heel goed. Nog avontuurlijker? Dat kan, neem je droge witte wijn en aquavit.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Nodig voor twee personen met vrienden:

• 2 kilo mosselen

• 3 eetl olie

• 3 laurierblaadjes

• ½ theel chilivlokken

• 1 theel karwijzaad

• 1 ui, fijngesneden

• vers gemalen peper

• 1 glas witte droge wijn

• 1 borrelglas aquavit

• 1 pot mayonaise

• 1 bos dille fijngehakt

• citroen en citroenrasp

Bereiding:

Verhit op hoog vuur een wok tot die warm is. Olie erin, uitje, laurier en chilivlokken en karwijzaad. Dan de mosselen erbij. En een plons witte wijn die eigenlijk moet stomen in de wok, zo heet mag zijn. De aquavit nog en nu omscheppen, de hitte doet de rest. Als ze open staan, serveren en de volgende portie gaan maken. Telkens een halve kilo, dan komt alles goed.

Inmiddels hak je een bosje dille fijn en mengt dat met een beetje citroenrasp door de mayonaise. Verder nog wat? Een stuk desembrood? Een tafel vol vrienden? Zal wel goedkomen toch? Oh, in het glas een stout natuurlijk. Een Guinness Special Export. Oftewel gewoon een heel normaal flesje. Echt lekker!

En dan nog wat. Ik mag even spelevaren, dus het tijd voor jullie jaarlijkse recepten uit de eigen keuken. Ik hang er maar een thema aan, VERS! Wie maakt me blij? Sturen naar f.wilbrink@telegraaf.nl