Nieuws/Vrij

3 x recepten met tomaat

In het hele land worden miljoenen tomaten gratis weggegeven. De tomaten zijn namelijk door de extreme warmte te snel gerijpt waardoor ze er gerimpeld en gebutst uitzien. Maar met de smaak is niets mis. Voor wie met de gratis exemplaren aan de slag wil in de keuken, hebben we deze drie recepten van Felix Wilbrink. Wat dacht je van een koude tomatensoep? Of een lekkere tomatensaus? Misschien een tomatenrisotto?

Koude tomatensoep

Hittegolf? Tijd voor koude tomatensoep. En eens een andere dan die eeuwige gazpacho. Dit is de salmoreja. Belachelijk lekker. Je blijft ervan eten en dat is precies te bedoeling.

Nodig voor 4 personen:

300 gram trostomaten

150 gram stokbrood

2 sjalotjes, gesnipperd 3 tenen knoflook

1 eetlepel tomatenpuree

2 eetlepels rode wijnazijn

5 eetlepels olijfolie

2 hardgekookte eieren, in stukjes

zout en peper

Bereiding:

Schenk er wat water op tot alles net onderstaat. Laat een uur trekken.

Doe de tomaten, brood, knoflook, olijfolie, tomatenpuree, azijn, sjalotjes, peper en zout in een blender of zet de staafmixer erin. Laat draaien tot je een lekkere soepstructuur hebt. En genoeg voor vier komen soep. Je kan eventueel nog wat groentebouillon toevoegen. Terug in de koelkast om nog even heel koud te worden.

Verkruimel er een paar hardgekookte eieren door. Hier en daar nog wat in blokjes gesneden tomaat voor het mondgevoel en helemaal lekker met wat blaadjes waterkers erdoor.

De mooiste tomatensaus

Deze saus is diepdonker, aards van smaak, pittig, zoetzuur, kortom saus bij een mooi stuk vlees, maar ook saus bij gebakken aubergine. De inspiratie is Mexicaans, dus ook geweldig over taco's die je hebt overbakken met kaas.

Nodig:

Zwarte saus

6 rijpe tomaten, in blokjes

2 sjalotjes, gesnipperd

1 knoflook, fijngesneden

1 Madame Jeanette, fijngesneden

2 eetl perenstroop

1 eetl bittere chocolade

2 theel espressopoeder

2 theel oregano

2 theel komijnpoeder

½ blokje kippenbouillon

2 dl water

Zout

Bereiding:

Heel klein beetje olie, heel erg hete pan. Sjalotjes erin, knoflook, even tot het geurt, dan de tomatenblokjes met alles der op een der aan. Laat bakken. Madame Jeanette erbij, ja, met een klein beetje pitjes. Dan de kruiden en specerijen, dus oregano, de komijn, perenstroop, een stuk bittere chocolade, wat espressopoeder, het blokje kippenbouillon en dan water erbij om te spelen met de dikte van de saus. Laat koken, minstens een kwartier. Druk dan door een fijne zeef. Je houdt een gladde, glimmende saus over. Waar je heel trots op kunt zijn. En je bent van die tomaten af. Heet in potje gieten, in de koelkast drie weken houdbaar.

Tomatenrisotto

Dit recept is een ode aan de tomaat. Veel mooier krijg je het echt niet.

Nodig voor 4 personen:

• 500 gr risottorijst

• 4 grote tomaten, zonder pitjes in kleine blokjes gesneden

• 2 eetl olijfolie

• 2 uien, gesnipperd

• 2 tenen knoflook, gesnipperd

• 2 eetl tomatenpuree

• 1 1/2 l groentebouillon

• 1 dl rode wijn

• 200 gr geraspte jong belegen Goudse

• 1 dl slagroom

Bereiding:

Gebruik een grote koekenpan met iets hogere rand. Eerst olie erin en de knoflook en ui erbij. Zachtjes smaak laten afgeven. Dan de tomatenpuree erbij, blijf rustig bakken. Vervolgens de rijst, en je blijft roeren en bakken en dan de wijn erbij om de boel even af te blussen. Je hebt de bouillon al warm staan.

Giet er een liter van bij en laat het geheel nu onder steeds wat roeren rustig garen. Doe er nog wat bouillon bij en een paar minuten voordat het klaar is de tomatenstukjes. Die mogen namelijk niet weg koken. Zout, peper, een beetje oregano, de kaas erdoor, wat room en nog heel even laten gaan. Je ziet het zelf wel, het is romig, het is zacht, het is heerlijke en smaakt naar de ziel van de tomaat.

Bekijk meer van