2400976
Reizen

Uit & Thuis

’Naar geboortegrond van onze dochter’

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Terug naar Honduras

’Tien jaar geleden reisden Miranda en ik bijna anderhalf jaar door Noord- en Midden-Amerika, van Canada tot Panama. Toen we vier maanden op weg waren, bleek Miranda zwanger te zijn. We besloten door te reizen zolang het ging.

Uiteindelijk kwamen we voor de bevalling in Honduras uit. Via een platform voor couchsurfers konden we verblijven bij een gezin, missionarissen die twee kinderen daar hadden gekregen.

Twee weken na de bevalling reisden we verder, nu met onze dochter Maira. Met z’n drietjes hebben we drie landen bezocht voordat we teruggingen naar Nederland. We wilden altijd eens terug met Maira als ze oud genoeg zou zijn om het zich te herinneren. Dat moment is aangebroken.

Vijf jaar geleden hebben we haar Hondurese paspoort verlengd bij het consulaat in Berlijn; nu is het weer tijd voor een nieuwe en doen we het daar.

We gaan met backpacks van zuid naar noord: Costa Rica, Nicaragua, Honduras en terug naar Costa Rica. Misschien slaan we Nicaragua over vanwege de onrust daar.

We gaan weer couchsurfen en in hostels slapen. Maira vindt het heel leuk, al weet ze niet goed wat ze moet verwachten. Voor ons wordt het een trip down memory lane.”

Wie: Eddy (45), Miranda (47) en Maira (9)

Naar: Centraal-Amerika

Accommodatie: couchsurfen/hostels

Tijd: 3 weken

Reden: familiereis

Op avontuur op Aruba

’Dit was mijn eerste keer Aruba. Deels voor werk – ik heb een reiswebsite en een online wellnessmagazine – en deels voor plezier. Zolang ik die twee kan combineren, doe ik dat. Ik vond het sowieso een beetje te kort om voor vijf dagen die kant op te gaan.

Iedereen kent Aruba van de mooie stranden en wuivende palmen en dat beeld klopt, maar het eiland biedt meer dan dat.

Ik wil altijd iets doen. Ik hou van avontuur en wellness en dan kom je er goed aan je trekken. Verder doe ik graag dingen die nieuw of bijzonder zijn. Zo ben ik met een Seabob, een soort onderwaterscooter, de zee in gegaan. Een soort combi van snorkelen en duiken. Superleuk om als een soort dolfijn door het water te gaan. Ik heb een UTV gehuurd, een buggy om off-road mee te rijden.

Duurzaamheid is iets waarvoor ook op Aruba aandacht is. Zo kun je op een chopperachtige e-scooter rijden, een groene manier om het eiland te ontdekken.

Fietsen kan, maar het is warm. Hiken is misschien fijner. Ook heerlijk: een massage op het strand bij Bucuti Spa Resort. Ik vind Aruba een aanrader. Curaçao is groter en groener, maar Aruba is weer meer zonzeker.

Zelf ga ik de komendemaanden nog veel op reis voor werk.”

Wie: Henriëtte Bokslag (34)

Terug uit: Aruba

Accommodatie: Manchebo Beach Resort & Spa

Tijd: 10 dagen

Reden: werk & privé