Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Verse kabeljauw

“Beste Felix, vers was het thema van deze week. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik in de Wieringermeer woon, met allemaal versproducten om mij heen. Kabeljauw kan je zaterdags halen in Den Oever op de zeeverse vismarkt.

Nieuwe aardappelen, verse waspeen en verse peultjes voor erbij, zijn in dit land/tuinbouw gebied, zeker om deze tijd van het jaar, vers te krijgen als je de juiste boerenadresjes weet te vinden, anders wel bij de echte groenteman.”

Dep de verse kabeljauwfilet droog bestrooi ze aan beide zijden met viskruiden en wrijven dit in de vis. Dan maken we een papje van bloem en melk. Haal de filet door het papje, daarna door de paneermeel en leg vervolgens in de hete olie herhaal dit met een volgende filet en bak ze aan weerzijden bruin.

Niet meer dan twee tegelijk.

Dan de room en dillesaus. Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem bij en breng al roerende aan de kook. Blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan en voeg dan beetje bij beetje de melk toe tot je een glad papje krijgt. Dille erbij. Voeg dan als laatste de room toe, en laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Met de verse groeten uit de Wieringermeer Jaap Hotting.” Dank Jaap, hebben jullie ook zo’n trek gekregen?

Nodig voor 4 liefhebbers:

• 6 verse kabeljauwfilets

• 4 liter zonnebloemolie (na afkoelen via filter terug in de fles)

• peterselie

Voor de saus:

• 300 ml melk

• 200 ml (slag- of kook)room

• 35 gr bloem

• 35 gr boter

• een bosje verse dille

• peper en zout

Bekijk meer van