Vrij/Uitgaan
2439563
Uitgaan

Wraakengel vereffent voort

Filmrecensie: ’The Equalizer 2’ ✭✭✭

Wat: film, actie, misdaad, thriller

Regie: Antoine Fuqua

Met: Denzel Washington, Melissa Leo, Ashton Sanders

Miles (Ashton Sanders) wordt in de gaten gehouden door  Robert McCall (Denzel Washington).

Miles (Ashton Sanders) wordt in de gaten gehouden door Robert McCall (Denzel Washington).

In The Equalizer uit 2014 zuiverden spektakelregisseur Antoine Fuqua en zijn actiemuze Denzel Washington eendrachtig de stad Boston van Russisch maffiagespuis. Dat met nog meer addergebroed een rekening moet worden vereffend, blijkt in het vervolg dat in Amerika al werd omgedoopt tot ’The sequelizer’.

Miles (Ashton Sanders) wordt in de gaten gehouden door  Robert McCall (Denzel Washington).

Miles (Ashton Sanders) wordt in de gaten gehouden door Robert McCall (Denzel Washington).

Als chauffeur bij taxibedrijf Lyft probeert ex-commando Robert McCall (Washington) zijn bestaan in te vullen met rust, regelmaat en het lezen van zingevende literatuur als Marcel Prousts À la recherche du temps perdu. Maar als in Brussel zijn beste vriendin en CIA-agente Plummer (Melissa Leo) wordt geliquideerd, transformeert McCall weer in de stoïcijnse wraakengel die maar één doel heeft: genadeloze vergelding.

Talrijk zijn vervolgens de karikaturale slechteriken die er op McCalls weg naar genoegdoening aan moeten geloven. Snuivende bankyuppen, dealende straatgangsters, verraderlijk collega’s; allemaal leggen ze op even originele als bloederige wijze het loodje. Dat Fuqua’s gelikte strafexercitie toch bevredigt, is vooral te danken aan Denzel Washington. Met zijn charisma en klasse zet de Oscarwinnaar een biologerende moordmachine neer die met de innerlijke rust van een boeddhistische monnik aan het doden slaat. Zo schaart Washington zijn Robert McCall probleemloos in het rijtje beruchte wraakengelen als Dirty Harry, Rambo en John McClane.

Eric le Duc