Nieuws/Vrij

Een nogal explosief familiefeestje

Filmrecensie: ’A casa tutti bene’ ✭✭✭✩

— Wat: drama, komedie

— Regie: Gabriele

— Muccino

— Met: Pierfrancesco Favino, Stefano Accorsi, Valeria Solarino

’A casa tutti bene’: een Gouden Bruiloft vol kommer en kwel.

’A casa tutti bene’: een Gouden Bruiloft vol kommer en kwel.

Sinds het Deense incestdrama Festen uit 1998 weten we dat niet alle familiefeesten even gezellig zijn. Zo loopt in de Italiaanse ensemblefilm A casa tutti bene een gouden bruiloft gruwelijk uit de klauwen.

’A casa tutti bene’: een Gouden Bruiloft vol kommer en kwel.

’A casa tutti bene’: een Gouden Bruiloft vol kommer en kwel.

Opa Pietro en oma Alba zijn vijftig jaar getrouwd. En dus reist de hele familie naar het pittoreske eilandje Ischia om het glas te heffen. Als door een storm de veerdienst naar het vasteland wordt stilgelegd, is iedereen genoodzaakt twee dagen langer in het familiehuis te logeren. Dat klinkt knus en leuk, maar al gauw komen de eerste ergernissen en frustraties bovendrijven.

Op tragikomische wijze prikt regisseur Gabriele Muccino vervolgens de op spanning staande pusbult door, waarna hij de vuiligheid rijkelijk laat vloeien. Ongelukkige huwelijken, overspel, jaloezie, schulden, chantage; elke aanwezige veertiger kampt met ellende die zijn of haar leven overhoop gooit. De ziekte waaraan neef Sandro lijdt, ontroert van al deze misère het meest: hij heeft Alzheimer waardoor hij zijn eigen familie nauwelijks nog herkent.

Toegegeven: de existentiële thema’s die worden aangekaart, zijn wat belegen en platgereden. Maar de passie waarmee de cast over het doek raast, vergoedt veel. Hun meeslepende spel en rateldialogen zijn soms zó furieus, dat zelfs opa Pietro op een gegeven moment verzucht: „Allemachtig, wanneer gaan die verdomde veerboten nou weer eens een keer varen?”