2530090
Varen

Vaarcolumn

Grachtenvaren

In Amsterdam liggen booteigenaren al jaren onder vuur. De stad die economisch van miljoenen internationale toeristen afhankelijk is, zegt de overlast van boten en bootjes in de grachten beu te zijn. Bewoners klagen over te hard varen, harde muziek, rommel in het water en onbeschoft gedrag.

In de afgelopen twaalf jaar werd varen al ontmoedigd door het havengeld met 700% te laten stijgen. Dit hielp niet. Daarom controleert grachtenwaakhond Waternet tegenwoordig om de haverklap alle rondvarende plezierboten. Voor onbenullige zaken word je fors beboet. Als je maar 2 km/u te hard vaart, krijg je al een bon van 95 euro. Het ’experiment’ om een deel van de Wallen voor plezierbootjes af te sluiten, is een nieuwe poging om grachtenvaren te ontmoedigen. De stad lijkt van alle kleine bootjes af te willen om de grachten het exclusieve domein van toeristen te maken.

Daarom hebben plezierbooteigenaren zich verenigd in een stichting die de belangen van hoofdstedelijke watersporters behartigt. Ook zij vinden dat je overlast moet aanpakken, maar roepen rondvaartboten en verhuurders ook op om hun verantwoordelijkheid te nemen. De Stichting Pleziervaart pleit ervoor elkaar ruimte te geven. Een prima initiatief.