Nieuws/Vrij

Recept van de dag: nasi (maar dan nu met nasikruiden)

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Het recept voor nasi van afgelopen zaterdag was voor een collega die op de krant tegenover me zit. Ze begon te proesten toen ze las dat ik had geschreven dat je rijst moet wassen. “Wie wast er dan niet de rijst?,” wilde ze weten. Ja, ik gok maar dat ze van Chinees Surinaamse afkomst is, die weten dat, maar je zal maar een eenvoudige Hollander zijn. Geloof me die wassen geen rijst.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Ze pleuren het gewoon in het water, koken tot het gaar is, afgieten en gauw naar huis. Met het afgieten storten ze ook het zetmeel dat om de rijst zit weg. En heel veel smaak. En toen gingen die wenkbrauwen alweer streng omhoog. “Een kruidenzakje? Dat ben ik niet van je gewend.” “Ruimtegebrek en om het jullie gemakkelijk te maken,” stamelde ik maar ze wilde er niets van weten.

Nodig voor een flinke schaal nasi:

• 2 theel knoflookpoeder

• 2 theel laos

• 1 theel gember

• 1 theel chili

• 2 theel koriander – ketoembar

• 1 theel sereh/citroengras

• 1 theel kurkuma

• 1 theel komijn

• 1 theel uipoeder

• 1 theel fijn zout

Bereiding:

Ga naar een winkel met liefde voor kruiden. Naar een toko of een natuurvoedingswinkel. Dan haal je onderstaande kruiden. En die meng je. Als je hele komijn hebt genomen dan moet je wel even malen, verder is het een kwestie van mengen.

Als groente in de nasi neem ik niets meer dan ui, prei en een rode peper. De kruiden meng je met wat water en dan bak je ze in de olie. Na de uien, voor de prei. Rode peper bak je als laatste mee, anders wordt alles heet en niet hier en daar een vlammetje. Beter zo, Hortence?

Bekijk meer van