Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Pintxo of kippenlever

1 / 2

Van de week op de redactie had ik het over pekelvlees. Maandag is tijdens de Slavakto in Utrecht de uitreiking van de prijzen voor de mede door mij nieuw leven ingeblazen wedstrijd Het Perfecte Pekelvlees. ‘Gadver,’ riep een collega, die maar met een half oor had geluisterd om daar ongevraagd aan toe te voegen: ‘weet je wat ook vies is, kopkaas.’

1 / 2

En hij stond haast vergenoegd te rillen. Viespraters noem ik die mensen. Toen ik hem vroeg of hij een broodje pastrami lustte, stond hij te stralen, ja, dat was nog eens lekker. Natuurlijk, en pastrami is…pekelvlees.

Noem gebakken kippenlever, gebakken kippenlever en de viespraters motten er niks van hebben, brrr, maar zeg dat ze een Baskische pintxo krijgen en ze smullen.

Strooi wat zout en peper over de levers. Wikkel er ontbijtspek om. Bak ze drie minuten aan een kant en nog twee minuten aan de andere kant in wat boter. Strooi er rijkelijk marjoraan bij, heel lekker met een scheutje cognac in het braadvocht, even aansteken en laten uitbranden. Serveer met een paar druppels superlekkere balsamicoazijn erop en nog wat peterselie er omheen. Inspiratie: De kunst van simpel koken van Alice Waters. Helemaal mijn type kookboek.

Nodig voor drie echte genieters:

• 250 gr kippenlevers, schoon en losgemaakt

• 100 gr ontbijtspek in reepjes

• boter

• ½ glas cognac

• 1 theel marjoraan

• 2 eetl fijngesneden peterselie

Bekijk meer van