Nieuws/Vrij

Recept van de dag: gestoofde prei (met pekelvlees)

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Slager Jos Smal uit Blokker heeft de wedstrijd het Perfecte Pekelvlees gewonnen. Ik mocht gisteren de prijs uitreiken, want het was een beetje ‘onze’ wedstrijd, omdat ik er in de krant over was begonnen. Misschien voelde de winnaar al wat aankomen, want op Facebook vertelde hij in een filmpje al hoe hij het pekelvlees maakt. Gisteren hadden we al een recept met pekelvlees op deze plaats en ik wilde eigenlijk voor vandaag iets heel anders maken tot ik zaterdag gestoofde prei had gemaakt en me bedacht dat dat heel lekker met pekelvlees zou zijn.

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Nodig voor 2 personen:

•vier dikke plakken pekelvlees

•2 eieren

•500 gr prei, gewassen in ringen

•2 eetl gezouten boter

•½ eetl salie, fijngesneden

•aardappels naar smaak

Bereiding:

November is prei-maand. Laat de wok heet worden, drupje olie, prei erin, schep rond, scheut bouillon, laat onder rondscheppen gaar worden. Kook de eieren, liefst natuurlijk zo dat het geel nog een klein beetje loopt. Vraag om dikke plakken pekelvlees. Laat die warm worden bovenop de prei.

En de rest is simpel. Smelt wat boter, doe er reepjes salie in. Laat heel even op smaak komen. Paar druppels azijn erbij. Natuurlijk heb je wat aardappels gekookt. De salieboter gaat over de aardappels. Prei, ei en pekelvlees er naast, een Hollands feestmaal. Ik zou er een stout bij drinken. Een Van Vollenhoven? Doen!

Bekijk meer van