2769707
Culinair

Recept van de dag: Italiaanse balletjes

Gehaktballetjes uit de oven: gemakkelijk en heerlijk. Op een of andere vreemde manier is men dat trouwens Italiaanse gehaktballetjes gaan noemen. En dan wordt er voor de zekerheid een dikke tomatensaus over gedaan en pruttelen maar. Maar het mag veel subtieler. Ja, je moet voor dit gerecht echt het brood in de melk weken. Er moet veel vocht in het vlees komen, want ze gaan de oven in en niet in een saus, dus ze verliezen ook wat vochtigheid.

Nodig voor vier Italianen of Hollanders met smaak:

• 6 witte boterhammen

• 80 ml melk

• 1 ei

• 500 gr cherrytomaatjes

• 2 tenen knoflook, geperst

• 500 gr rundergehakt of halfom met kalfsvlees

• 1 bol mozzarella, in stukjes

• 150 gr groene olijven zonder pit

• 4 takjes basilicum

• 1 potje artisjokhart

• 3 eetl olijfolie extra vierge

• zout en peper

Bereiding:

Dus je weekt het brood en knijp het dan licht uit. Meng brood, gehakt (vraag eens om halfom runder- en kalfsgehakt) de uitgeknepen knoflook, oregano, zout en peper en het eitje. Vorm er ballen van. Denk pingpong. Staat de oven al op 180 °C?

Bak de balletjes heel even rondom in een klein beetje boter. Doe er een scheut olijfolie bij, de kerstomaatjes en de stukken mozzarella. Strooi er olijven door, hier en daar een artisjokhart uit de olie en dan een half uur in de oven. Af en toe even schudden, en klaar.

Serveer met zuurdesemtoast. En een schaaltje geweldige olijfolie. Strooi er gescheurde basilicum over. Erbij: een glas Baladin Nazionale. Echt Italiaans.