Vrij/Uitgaan

Filmrecensie: ’Valerian and the city of a thousand planets’

Een fantastische achtbaanrit

— WAT: fim, fantasy, avontuur

— REGIE: Luc Besson

— MET: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen

Doorgewinterde science fiction-fans kunnen hun hart ophalen.

Doorgewinterde science fiction-fans kunnen hun hart ophalen.

In Valerian and the city of a thousand planets dicht een snelle, onderkoeld komische montage het tijdgat tussen ónze tijd en de verre toekomst waarin deze space-opera van Franse makelij zich afspeelt. En zo ontdekken we dat buitenaards leven over zo’n 700 jaar doodgewoon is.

Doorgewinterde science fiction-fans kunnen hun hart ophalen.

Doorgewinterde science fiction-fans kunnen hun hart ophalen.

De Franse cineast Luc Besson (The fifth element, Lucy) baseerde zijn nieuwe film op Valerian et Lauraline, een stripreeks die zijn landgenoten Pierre Christin en Jean-Claude Mézières vanaf 1967 publiceerden. Als intergalactische agenten bestrijden Valerian (Dane DeHaan) en Lauraline (Cara Delevingne) samen de misdaad. Ze worden dus ook ingezet als er problemen zijn op Alpha, een enorm ruimtestation van menselijke origine. Daar hebben zich door de eeuwen tevens allerlei aliens gesetteld. Inclusief popster Rihanna als Bubble, een artistieke gedaanteverwisselaar.

Het verbindende verhaal over machtsmisbruik, het verdoezelen van historische feiten en het redden van een buitenaards ras, steekt in Valerian eigenlijk wat bleekjes af bij de betoverende 3D-werelden en hun bijzondere bewoners. Ook mist Dane DeHaan het heroïsche charisma dat van Cara DeLevingne wél een overtuigende ruimteheldin maakt. Al past dat bij de reputatie van de regisseur om vrouwen in zijn werk te laten gloriëren. Dat zijn film zichzelf intussen niet al te serieus neemt en ambities loskoppelt van pretenties, draagt ook bij aan de lol.

Doorgewinterde sciencefiction-fans kunnen dan ook hun hart ophalen bij dit ruimte-avontuur. Al valt het nog te bezien of ook een breder publiek zich door Bessons fantastische achtbaanrit zal laten bekoren. Daarmee hangt ook het commerciële succes van deze peperdure productie - die afgelopen week in de Verenigde Staten een teleurstellende lancering beleefde - aan een zijden draadje. Dat Valerian op termijn een zekere cultstatus zal verwerven, staat echter in de sterren geschreven.

M.W.