Vrij/Varen
2861438
Varen

Innovatie heeft niets met leeftijd te maken

De Mets is de grootste beurs ter wereld voor toeleveranciers van de jachtbouw. Elk jaar exposeren wereldwijde producenten in november in de Amsterdamse RAI tienduizenden nieuwe producten die bij de bouw van plezierjachten worden gebruikt. De overvolle beurs is uitsluitend toegankelijk voor jachtbouwers, maar particuliere bootbezitters zouden er ook dolgraag rondneuzen.

Altijd een feest om op de Mets rond te lopen. Er komen bootbouwers en journalisten van Friesland tot Canada en van Nieuw-Zeeland tot Chili. Ook uniek is dat je tussen alle producten de nieuwste trends op jachtbouwgebied kunt spotten.

Momenteel zijn er twee duidelijke ontwikkelingen. Onderdelen worden lichter en duurzamer. Motorenfabrikanten focussen niet langer alleen op de spierballen van hun blokken, maar benadrukken de lage uitstoot en het geringe verbruik. Moderne onderdelen van snelle jachten bevatten steeds vaker ultralicht carbon met ijzersterke kunststof lijnen. Bij Langman, een bedrijf dat al sinds 1638 touw produceert, zag ik soepele, moderne lijnen van 100% gerecyclede PET-flessen.

Innovatie heeft niets met leeftijd te maken, het is een kwestie van meegaan met je tijd.