2913629
Culinair

Recept van de dag: spek en peren

Ik zat vanmorgen een peertje te schillen toen me opviel dat de peer, waanzinnig sappig, dat wel, een wat donkere kern had. Het gevolg van de intense droogte van de afgelopen zomer. Ik herinnerde me dat een teler bij mij in de buurt direct na de oogst al riep dat peren dit jaar niet lang in de koelcellen bewaard konden worden. Dus lieve mensen, eet Nederlandse peren zoveel als je kunt voordat ze weggegooid moet worden! Voor dit gerecht heb je een stevige peer nodig, géén stoofpeer want die staat wel anderhalf tot twee uur op voordat die goed is. Nee, het beste neem je een niet helemaal rijpe Conference.

Nodig voor 2 personen:

• 250 gr doorregen gerookt spek

• 2 uien, in ringen

• 6 dl groentebouillon

• 300 gr sperziebonen

• 2 peren, geschild in stukken

• 1 theel bonenkruid

• zout, peper

• 1 eetl aardappelzetmeel

Bereiding:

Doe het spek en de uien in de hete bouillon die je zachtjes een kwartier laat koken. Haal de boontjes af en breek ze. Doe ze bij de bouillon. Vijf minuten koken. Schil de peren, klokhuizen eruit en leg de stukken in de bouillon. Samen met wat bonenkruid, heel belangrijk. En weer vijf minuten koken. Spek uit de bouillon halen en even klein snijden. Doe weer terug.

Meng wat aardappelzetmeel met lauw water. Doe een lepeltje bouillon erbij, giet het geheel weer bij het gerecht en kook even door tot de bouillon is gebonden. Serveer met een stevige mosterd. Peren met mosterd? Yep!

Erbij: een La Trappe blonde! Moet jij eens kijken hoe warm je wordt.