2976761
Culinair

Recept van de dag

Zuurkool met appelschijf

Wat anders dan zuurkool? Want het gezegde indachtig: in januari zuurkool met spek, het hele jaar geen geldgebrek. Het is nog nooit uitgekomen, dat spreekwoord. Of laat ik het anders zeggen, het geld kon altijd gewoon op. Gebrek is inderdaad wel wat anders.

Toch doen we dit jaar anders. Weet je wat, bak wat bacon uit, voor ernaast. Dan heb je dat afgedekt.

Knijp de zuurkool uit. Zet een sjalotje aan in wat olie, tot het glazig is. Doe er een beetje karwijzaad erbij. Dan de zuurkool erop. Bak een beetje. Een aardappel in blokjes erbij en vul de zuurkool aan met appelsap tot die net nat is. Op het achterste vuur, een uur of twee. Blub, tijdje niets, blub.

Boor het klokhuis uit een appel en snij die in dikke plakken en bak die plakken in wat boter mooi bruin. Ligt er nog wat cranberry-compote. Mooi dan doe je daarvan een schep erbij.

Serveer de zuurkool met appelschijf en cranberry en knabbel een beetje spek, voor goed geluk. En mijn jongste zoon is jarig en die krijgt een extra stuk spek. Erbij: 0/0 sport Zotte. Ja, echt lekker.

Nodig voor twee personen:

300 gr zuurkool

1 aardappel in blokjes

2 dl appelsap

1 appel in schijven

½ theel karwijzaad

1 sjalotje, gesnipperd

4 plakjes bacon