3001703
Culinair

Recept van de dag: spruitjespuree

Morgen vertel ik jullie over de winnaars van de minder-zout wedstrijd. Nu even een doodgewone spruitjespuree. Met spruitjes maak je geweldig lekkere stamppotpuree.

Nodig voor twee stampende personen:

•½ kg spruitjes, schoongemaakt

•2 eetl. reuzel of varkensvet

•1 grote ui, gehakt

•½ kg aardappelen, geschild en in blokjes

60 gr. boter

•melk

•3 theel stamppotkruiden die we gisteren hier hebben gegeven.

Bereiding:

Kook de spruitjes vijf minuten en giet ze af. Smelt intussen de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de ui erin tot ze zacht is, maar niet bruin. Meng de spruitjes en de aardappelblokken erdoor. Giet er een halve liter kokend water bij en drie theelepels van het geniale zoutloze stamppotkruidenmengsel (woordwaarde?) van Michel Hanssen dat ik hier gisteren al mocht publiceren.

Mag je geen zout of wil je zelf minderen, dan ga je onmiddellijk Spicewise I en II kopen. Doe jezelf dat plezier. Het is al erg genoeg zonder. Overigens, ben je een liefhebber van zout, weet dan: hoe zorgvuldiger je ermee omgaat, hoe langer je ervan kunt genieten! Laat alles zachtjes koken tot de groenten zacht gaar zijn.

Afgieten. Vocht bewaren. Staafmixer er in. Draai en meng met kookvocht, boter en melk tot je een zachte lekkere puree hebt. Serveer met worstje misschien, en nog een witlofsalade. Eten om bij weg te dromen. Hier past een Gulpener Urhop bij!