3006861
Culinair

Recept van de dag: gewokte mosselen

De afgelopen dagen heb ik rond de 64 gerechten geproefd. Dat is heel veel. Ik was jurylid. Eerst voor de Gouden Koksmuts van het Gastronomisch Gilde en een dag later voor de Beste Stamppot, een wedstrijd van de Nierstichting. Stamppot met minder zout was de opgave. Briljant opgelost door Rob Kramer, van Vitam Catering uit Venlo. Ik zal hem zijn mooie recept een dezer dagen voor jullie afhandig maken. Jonathan Zandbergen won met Hotel Merlet de Gouden Koksmuts en was de grootste onder de giganten. Wat een prachtige wedstrijd tussen sterrenchefs. Zijn keuken wordt nu verbouwd, over twee weken pas kunnen jullie in Schoorl gaan proeven waarom hij deze geweldige prijs woon. Zo, en nu weer beide voeten op de grond.

Nodig voor vier personen:

•1 zak mosselen

•2 eetl olie

•1 Spaanse peper, ragfijn gesneden

•½ glas sherry

•4 eetl crème fraîche

•1 eetl fijngehakte dille

Bereiding:

Maak de wok gloeiendheet, klein beetje olie, beetje fijngesneden rode peper. Een handvol mosselen erin. Schep rond tot de open gaan, schep in een grote schaal. Weer een handvol, en zo verder tot je genoeg mosselen voor de tafel hebt.

Dan alle mosselen terug, een schep crème fraîche erbij, een scheut sherry, schep rond en serveer. Zuurdesemstokbrood erbij. Hak wat dille door de boter en smeer dat op het brood.