3050878
Culinair

Recept van de dag: uiensoep

Er zijn culinaire schrijvers en er zijn goden. Tot de goden behoort de Engelsman Nigel Slater. Met grote graagte lees ik al zijn boeken en het liefst zijn culinaire dagboeken. Daarin doet hij gewoon verslag van wat hij zoal eet en hoe hij het heeft gemaakt. Haha, ja, een beetje zoals deze rubriek. Hij beschrijft in “Keukendagboek” dat hij altijd heel veel last van tranen heeft bij het snijden van uien. Hij lost dat probleem op door ze te pellen en dan slechts eenmaal door te snijden, ze vervolgens met de open kant naar beneden in een ovenschaal te leggen, flinke klont boter erbij en in de oven op 200° C te roosteren.

Nodig voor 4 personen:

•4 flinke uien

•40 gr boter

•1 glas witte wijn

•1 ½ l groentebouillon

•150 gr geraspte boerenkaas. liefst jong belegen.

Bereiding:

Rooster de uien tot ze gaar en zacht zijn. Snij ze vervolgens nog een keer door. Dan met de wijn in de pan, zet hoog, laat de wijn zo goed als inkoken. Giet de bouillon erbij, en dan aan de kook brengen en 20 minuten heel zachtjes laten koken. Witbrood roosteren. Soep in kommen, lekker vol en dan de kaas er over. Onder de hete grill afmaken tot de kaas bobbelt. Ach, wat lekker toch.

In het glas een diStout erbij, natuurlijk, stout, stout zolang het vriest!

Morgen de preisoep Nigel Slater. En jullie? Wintertijd hè!

Wie heeft er een geweldig bruine bonen recept? f.wilbrink@telegraaf.nl