Vrij/Wonen

Huis te koop

Ruimte in noorden

Liesbeth Zuidema (56) is met broer Garmt (61) en zus Anne (58) op zoek naar nieuwe eigenaren voor de woonboerderij van haar ouders in het Groningse dorp Eenrum. Een knus huis vol mooie familieherinneringen.

Liesbeth Zuidema was begin 20 toen haar vader Henk en moeder Lien de woning aan de Eenrumerstreek kochten. Aanvankelijk om het als vakantiehuis te verhuren.

Het gezin met drie kinderen woonde namelijk in de boerderij naast de woning waar Henk zijn boerenbedrijf runde. Liesbeth: „Maar toen mijn vader in 1990 daarmee stopte, besloten ze hun intrek te nemen in ’het Ploatske’ (plekje, red.), zoals ze de woonboerderij noemden. Het was echt hún plek waar ze van ruimte en rust genoten.”

Henk en Lien gooiden het voorhuis plat en bouwden het pand dat uit 1861 stamt, opnieuw op. Volgens hun jongste dochter gebouwd met het oog op de toekomst. Alle ruimtes bevinden zich op de begane grond.

Het huis telt drie ruime slaapkamers en twee badkamers. Boven is ruimte voor meer kamers. De U-vormige keuken is van alle gemakken voorzien en de lichte woonkamer van 35 vierkante meter heeft een grote schuifpui naar de grote tuin.

Liesbeth: „Mijn moeder heeft de tuin zelf aangelegd. Ze wist veel van bloemen en planten en dat was er ook aan af te zien. Zij deed mee aan de open tuinendag en bakte koekjes voor bezoekers. Mijn neefjes en nichtjes verkochten koekjes en limonade. Het typische boerenlandleven.”

In de grote inpandige boerenschuur stalden mensen uit de buurt hun vouwwagen en caravan. Vader Henk was er regelmatig te vinden. „Hij had twee rechterhanden en vond het leuk om dingen op te knappen.”

Lien was al 12 jaar weduwe toen zij vorig jaar op 88-jarige leeftijd overleed. „Gelukkig heeft ze zich geen moment eenzaam gevoeld”, zegt Liesbeth. „We hebben een paar keer gevraagd of ze kleiner wilde wonen, maar ze wilde niet weg. Zij vond dit zo’n prettige plek. Ze had haar tuin en haar drie kippen die ze vertroetelde.”

In de omgeving is volgens Liesbeth genoeg te doen. De woning ligt vlak bij de Waddenzee, in de buurt van Pieterburen. „Je kunt mooie fiets- en wandeltochten maken. Mijn ouders hebben een hond gehad waarmee ze lange wandelingen maakten. Altijd genieten van het prachtige Groninger landschap.”

Eigenaar

Garmt, Anne en Liesbeth Zuidema

Adres

Eenrumerstreek 10, Eenrum

Reden verkoop

Overlijden moeder

Woonopp.

175 m2

Perceelopp.

10.369 m2

Prijs

€475.000 k.k.