Nieuws/Vrij

Toerist vaart er wel bij

Imposante kastelen

Door Marjolein Schipper

Voorbij is de tijd van rijke landadel en zwoegende pachters; maar wat gebeurt er met hun kastelen? In de Franse streek Bergerac worden soms wel heel bijzondere oplossingen gevonden. En de toerist vaart er wel bij...

Meestal hangen er in oude kastelen dreigend rode koorden rond de antieke tafels in de eetzaal. Met waarschuwingsbordjes om vooral niets aan te raken, nergens op te zitten, laat staan te liggen. Soms is het zelfs verboden foto’s te maken of de kostbare houten vloeren met stilettohakken te beklikken.

Logisch, want behoud is belangrijk. Maar ook wel een beetje statisch, zo’n bezoek. Afstandelijk. Hoe anders is dat in het imposante kasteel Bridoire, gelegen twaalf kilometer ten zuiden van het knusse Franse stadje Bergerac. (Op het centrale plein natuurlijk een beeld van Cyrano, compleet met kenmerkende neus..)

In kasteel Bridoire zit een Engels gezin zomaar aan tafel, midden in de chique salon, gezellig te kletsen. In een andere zaal hangen twee pubers in eeuwenoud ogende, hoge stoelen; ze zijn drukdoende met een schaakspel. Niks geen suppoosten of irritante gidsen, gewoon lekker zelf ronddwalen en rustig rondkijken op de rommelzolder of de met veel koper ingerichte keuken. Het is bijna of we hier even een middag met z’n allen wonen.

Lees de gehele reportage dit weekend in ons magazine VRIJ of online via deze link (premium)