Vrij/Culinair
3297755
Culinair

Recept van de dag: gestoofde karbonades

Laten we deze rare week afsluiten met een lekker stuk vlees. En wanneer de anti-vlees lobby nog eens zoiets mals organiseert, laten ze dat dan doen in een tijd dat er overvloedig groentes uit eigen land te koop zijn. Nu dwingen ze mensen om groentes te kopen die zijn ingevlogen! Wat een afschuwelijke vreselijke verspilling. En dan nog uit landen waar de arme bevolking zwaar wordt onderbetaald. Schande! Ik denk dat ik de Lekker Groente-actiegroep opricht. En iedere ochtend op de radio ga roepen welke groente onder deze omstandigheden het land in komt. Zeer onverantwoord allemaal. Niet goed te praten. Genoeg van deze gekheid. Een nederig stukje varkensvlees. De schouderkarbonade. Er zit een beetje vet in. Dat maakt het juist heel lekker.

Nodig voor twee personen:

•2 schouderkarbonades

•1 teentje knoflook

•1 kleine prei, gewassen en gesneden

•2 dl vleesjus

•½ fles zoet bokbier

•2 takjes dragon (vers of ½ eetlepel gedroogd)

•snufje peper

Bereiding

Schouderkarbonades zijn vaak lekkerder dan die magere stukken. Bestrooi de schouderkarbonades met peper. Bak in boter goudbruin. Leg de knoflook ernaast. Doe de vleesjus erbij, het bokbier en de dragonblaadjes. Laat nu op een heel laag vuur een half uur zachtjes stoven.

Haal het vlees eruit. Leg even warm weg. Maak de jus los van de pan met een scheut water, doe er dan de dun gesneden gewassen prei in en stoof op hoog vuur tot die zacht is. Wat denk je, een aardappelpuree erbij? Bier heb je al.