Nieuws/Vrij

’Ouwe Jongens’

Vlam in de vega

Door Jeroen Hendriks

Een van de leuke dingen van vakantie is het opdoen van nieuwe ervaringen. Nieuwe musea, oude grotten, bijzondere dranken of spijzen, het kan allemaal ter verrijking van de (inwendige) mens. Mijn verwachtingen waren dit jaar niet hooggespannen, want drie weken in Zandvoort aan zee leidt normaliter niet tot een enorme ontdekkingsreis. Zelfs het Duits klinkt daar vertrouwd.

Hoewel een clubje bejaarde oosterburen mij even verraste door geen kuilen te graven op het volle strand, maar een soort Atlantikwall om hun uitgespreide handdoeken te bouwen. Het zal heimwee naar andere tijden zijn geweest.

Nee, de echte verrijking ging door de maag. Mijn Vlam, die zich zo nu en dan ontpopt als een innovatieve keukenprinses, wilde namelijk voor een weekje een vegabox bestellen. Voor onwetende pizzaknagers klinkt dat als een concurrent van de x-box, maar geloof mij, die veganisten houden niet van spelletjes.

Vegetarisch kende ik natuurlijk wel, want af en toe kom je voor maaltijden te staan waarbij je liever een bord volschept met louter groente, dan dat je er een gebakken schoenzool bij verorbert.

Veganistisch leven, of vegan zoals het tegenwoordig hip heet, gaat een graadje verder. Daar is elk product afkomstig van dieren taboe. Dus ook geen lederen schoenen of wollen trui. Zelfs een ei is not done. Wat wel weer te begrijpen is, nu onlangs bleek dat je bij je omeletje een meegeklutst detox-kuurtje krijgt dankzij wat al te propere kippenboeren.

Vlam’s bezorgde collega’s hebben haar nog gewaarschuwd. ‘Pas nou op. De liefde van de man gaat door de maag, straks loopt hij bij je weg’.

Maar zij is eigenwijs. En ik ben het wat-de-boer-niet-kent-dat-vreet-ie-niet-stadium wel voorbij, dus daar kwam de vegabox. Of beter een verzameling bruine zakken van gerecycled papier met blikjes, zakjes rijst, blokken tofu en wat lossen uien en wortelen. Keurig voorzien van een kaartje hoe je alles in de pan moet hakken en vooral wat het voorstelt.

Het weekmenu: vegan zoete aardappel- en preifrittata, curry met bloemkool/broccoli/couscous, pastasalade met artisjok/prei/tofu basilico en een kleurrijke rijstsalade met walnoten/rozijnen.

Van de weeromstuit heb ik er (liters!) Eko-wijn bij gehaald. En voor het ontbijt desembrood, hüttenkäse en links(of rechts, het duizelde mij al)gedraaide yoghurt met speltvlokken. Kopje brandnetelthee erbij en smullen maar…

Het is een oude, maar bewezen tactiek: niet de kont tegen de krib gooien, maar prijzen. ‘Mag ik nog een bordje?, volgens mij is die kikkererwtenpannenkoek wèl gaar hoor, dat heb je lekker gemaakt schat’. Ik prees haar baksels regelrecht het graf in. Want VegaVlam vond de gerechten zelf toch wat ‘smakeloos, een hoop gedoe en klef’.

Toch is mevrouw nog niet helemaal genezen. Dus krijgt ze vandaag op haar verjaardag een passend kookboek. Niet Help, mijn eega is vega, maar een heuse vegabijbel. Met als voorwaarde dat er ook af en toe een lekkere biefstuk op tafel komt. Want het zal best gezond zijn dat veganfood, maar alles met mate. Daar is geen spelt tussen te krijgen.

Eerder geschreven Ouwe Jongens:

Das Beste oder Nichts

Las-tig

Appie

Lieve vrede

Houdoe!

Hij doet het!

Vrouwen...

Doppie

Handwerpen

Roestig

Lekker ding op wielen

Billen knijpen

Pijpen