Vrij/Culinair
3332613
Culinair

Recept van de dag: linzen met makreel

De bloesemknoppen van de kersenboompjes worden dikker en dikker. Maar als ik kersenbloesem was bleef ik ook nog wat binnen. Een warme dag maakt nog geen voorjaar. Wat gaan we eten? Bij twijfel linzen. En makreel.

Belangrijk is om niet bang te zijn de vis te kort te bakkenwant het is zonde wanneer je de makreel laat ‘doorslaan’.

Nodig voor twee personen:

• 4 makreelfilets

• 100 gr puy linzen

• 2 salieblaadjes

• 3 stengels peterselie (bewaar de blaadjes voor de salade af te maken)

• 1 stengel bleekselderij, in grove stukken

• 4 eetl olijfolie extra vierge

• 1 eetl rode wijnazijn

• 1 citroen, zeste en sap

• 2 takjes dille, fijngehakt

• 2 takjes basilicum, blaadjes grof gehakt

• olie om te bakken

• zout en peper

Bereiden:

Zet de linzen op met ruim koud water, zonder zout, op te zetten. Breng rustig aan de kook. Voeg de salie, peterseliestengels en selderij toe. Sudder de linzen tot ‘el dente’ (ongeveer 25 minuten), haal de pan van het vuur en giet de linzen af. Verwijder de salie, selderij en peterseliestengels. Voeg terwijl de linzen nog warm zijn de olijfolie, azijn, citroenrasp en sap toe en breng op smaak met zout en peper. Als de linzen zijn afgekoeld meng je er nog verse groene kruiden erdoor.

Beetje zout op de makreelfilets. Bak nu de filets eerst op de huidzijde. Als de huid gaat ‘krullen’ druk je deze met een spatel terug totdat ze recht blijven liggen. Zo wordt de huid mooi krokant. Draait de filets na ongeveer 2-3 minuten om en bak de andere kant nog een minuutje mee.

Drup er nog wat olijfolie naast en serveer met een partje citroen en versgemalen peper.