Vrij/Wonen

Huis te koop

Pastorie met verhaal

1 / 5

In het Groningse Musselkanaal staat voormalig pastoriewoning ’Huize Plexat’. Een naam die de lading dekt, blijkt na uitleg van eigenaren Eelke en Zwanny Visser. Want ’plek zat’ heeft deze woning absoluut. En dat is maar goed ook...

1 / 5

Het herenhuis in Musselkanaal uit 1910 heeft maar liefst zes slaapkamers, een riante voorkamer, een leefkeuken met serre en een nette badkamer.

Eelke en Zwanny Visser, beiden 72 jaar, hebben deze ruimtes jarenlang gedeeld met hun eigen drie kinderen, maar boden ook een liefdevol thuis aan meer dan tachtig pleegkinderen en talloze uitgeprocedeerde asielzoekers.

„Ruim dertig jaar hebben we onze ziel en zaligheid in dit huis gestopt, maar nu we ouder worden, is het tijd om te verkassen”, aldus Eelke. „Dat doet heus zeer, maar we willen kleiner wonen én dichterbij onze (klein)kinderen zijn. Drie jaar geleden vertrok ons laatste pleegkind, maar we hebben gelukkig nog geregeld ’een hok vol’.”

De woning is gemoderniseerd, maar bevat nog talrijke stijlelementen zoals marmeren schouwen, paneeldeuren en tegeltableaus. Het wordt tijd dat het herenhuis wat liefde en verzorging terugkrijgt, met name van binnen behoeft het aandacht.

Eelke: „Er is hier volop geleefd, dus een opfrisbeurt is geen overbodige luxe. De basis is echter solide! Goed om te weten is ook dat we kunststof kozijnen hebben laten plaatsen.”

Favoriete plekjes in het huis zijn de serre en de woonkamer. Vanuit dat laatste vertrek heb je goed zicht op het kanaal en is het komen en gaan van bootjes. Hier brengt het stel dan ook de meeste tijd door. „Pratend, want nu we hier met z’n tweeën wonen, hebben we daar eindelijk eens de tijd voor”, grapt Zwanny.

Destijds is de woonkamer te gehalveerd om een werkkamer te kunnen creëren. Deze niet-dragende muur kan eenvoudig worden verwijderd waardoor er weer één grote living ontstaat. Ook de zolder is aangepast om meer mensen onderdak te kunnen bieden. „Dat heb ik eigenhandig gedaan, ook al kom ik uit het onderwijs en niet uit het timmervak.” Noemenswaardig is verder de heerlijke tuin rond de woning met verschillende terrassen.

„Met pijn in het hart nemen wij afscheid, maar onze leeftijd dwingt ons realiteit boven emotie te stellen. Dat betekent dichter bij onze kinderen gaan wonen. In Huize Plexat woon je heerlijk vrij, maar niet eenzaam”, aldus Eelke.

Eigenaren

Eelke en Zwanny Visser

Adres

Marktkade 1, Musselkanaal

Reden verkoop

Kleiner wonen en dichterbij (klein)kinderen

Woonopp.

250 m2

Perceelopp.

782 m2

Prijs

249.000 euro k.k.