Vrij/Varen

Varen

Storm voor de boeg

Door Epco Ongering

Orkanen richten doorgaans een ravage aan in (jacht)havens.
1 / 3

Orkanen richten doorgaans een ravage aan in (jacht)havens.

foto Hollandse Hoogte

Na de orkaan Harvey die Texas onder water zette en Irma die geen spaan heel liet van Sint-Maarten, woedde in Nederland de eerste herfststorm. Hoe kun je de boot het best tegen natuurgeweld beschermen?

Orkanen richten doorgaans een ravage aan in (jacht)havens.
1 / 3

Orkanen richten doorgaans een ravage aan in (jacht)havens.

foto Hollandse Hoogte

Voorafgaand aan een orkaan of storm is de juiste locatie voor de boot kiezen van het grootste belang. Boten die op het land staan, hebben een betere overlevingskans dan boten in het water. Dat komt omdat de exemplaren in het water door de golven worden blootgesteld aan enorme driedimensionale bewegingen. De bodem op het land komt over het algemeen niet in beweging.

Zoek daarom een plek die zo beschut mogelijk is. Lagere plekken, zoals direct langs de rivier, worden regelmatig overstroomd door de bijkomende zware regenbuien, dus hoe hoger, hoe droger. Zet de boot op een stevige bok en ondersteun deze extra op de plekken waar de romp is versterkt. Staat ze op een trailer, zet dan blokken aan beide zijden van de wielen en laat de banden voor extra grip leeglopen. Veranker de boot aan de trailer en zorg dat de trailer ook met de grond is verankerd, bijvoorbeeld met een grondanker.

In Nederland zal het niet zo vaak voorkomen, maar mocht de boot voor anker in het water liggen, zoek dan een beschutte plek met zo min mogelijk kans op rondvliegende rommel. Zorg dat de ankerlijnen niet kapot kunnen schuren op de plek waar ze contact met de boot maken. Plaats daar eventueel oude handdoeken om het ’schavielen’ tegen te gaan. Ook stukken tuinslang kunnen de kwetsbare plekken beschermen. Wellicht is het handig om een vaste mooring te maken van een groot betonblok met een lange ketting en (een aantal) drijvende boeien.

Lees het hele verhaal dit weekend in ons magazine VRIJ of hier online (premium).