37223
Uitgaan

Deelnemer Jochem van Gelder:

’Wie is de Mol? heel eenzaam’

„Hoe eerder je uit het programma kukelt, des te spannender het is om te volgen.” Wie is de Mol?-deelnemer Jochem van Gelder zit vanavond (NPO 1, 20.25 uur) met zijn vrouw en drie zoons aan de buis gekluisterd.

SBS-presentator Jochem van Gelder reisde naar de westkust van Amerika met acteur Thomas Cammaert, presentatrice Yvonne Coldeweijer, actrice Imanuelle Grives, wetenschapsjournalist Diederik Jekel, radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte, actrice Sigrid ten Napel, schrijfster Roos Schlikker, choreograaf Vincent Vianen, cabaretière Sanne Wallis de Vries en presentator van het programma Art Rooijakkers.

„We konden het goed met elkaar vinden. Dat negen mensen alles doen om hun doel te bereiken, maakt het misschien wat heftiger. Het meest had ik me verheugd op de grote diversiteit van mensen en het stukje wereld waar we heen zouden gaan. Je bent aan het socializen, maar je weet ook dat het spel meteen is begonnen. Niemand is te vertrouwen.”

„Ik had me van tevoren een beetje voorbereid. Mijn kids die eerdere seizoenen hadden gezien, hebben me uitgebreid tips gegeven. Verder had ik een gesprek met mijn SBS-collega Viktor Brand die in 2015 meedeed. Hij zei: ’Het is zwaar, fantastisch en heel eenzaam’. Je bent inderdaad op jezelf teruggeworpen”, concludeert Van Gelder.

De presentator vond het een ’ingewikkelde situatie’ voordat hij bekend mocht maken dit zeventiende seizoen mee te doen aan Wie is de Mol? „Je gaat op reis en dan begint het liegen. Ik had verzonnen dat ik in Colombia zat voor een mooi nieuw programma: Ver weg, over een gezin met twee jonge kinderen dat ik daar ging volgen. Mensen werden enthousiast, maar ze zeiden: ’Wanneer weten we meer?’ Ik zei: op 8 november is er een presentatie.”

Dat was de dag waarop zijn deelname wereldkundig werd gemaakt. „Sindsdien lijkt het pas echt. Ik merk dat de vragen komen, maar ik kan niet zoveel vertellen naast waar we zijn geweest.”

„Mijn vrouw weet alles, mijn kinderen wilden niet weten waar het voor mij is geëindigd. Zij zijn liefhebbers van het programma en zouden het daarom jammer vinden. De Mol en de twee finalisten zijn de enigen die alles weten, de rest kent slechts een deel van het verhaal.”