Nieuws/Vrij

NFF legt nadruk op familiefilms

BRUNO PRESS

Het Nederlands Film Festival besteedt dit jaar speciale aandacht aan Nederlandse familiefilms en -series.

BRUNO PRESS

De nieuwe Nederlandse familiefilm MeesterSpion beleeft op 24 september de wereldpremière op het festival. Maar ook is de nieuwe NPO-serie Voetbalmeisjes voor het eerst op het NFF te zien en zijn er vertoningen van de Zweedse coproductie Siv gaat logeren en drie afleveringen van de VPRO-serie Eng. Dat heeft het NFF vrijdag bekendgemaakt.

MeesterSpion is een spannende en komische film van de producent achter de hitfilms Mees Kees en Dummie de Mummie. De film vertelt het verhaal van de 11-jarige Tim (Stijn van der Plas) die samen met zijn ouders en zusje naar een hotel aan de kust verhuist. In het begin kan Tim moeilijk wennen aan zijn nieuwe thuis, tot hij Simon (Beau Schneider) ontmoet. Simon is net ontwaakt uit het jaar 1973 en moet erg wennen aan de nieuwe tijd. Daarnaast moet hij als oud-spion nog een oude misdaadzaak oplossen. MeesterSpion draait vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscopen.

De nieuwe serie Voetbalmeisjes van producent Burny Bos (Minoes, Meester Kikker) gaat over een voetbalteam van jonge meiden uit alle lagen van de samenleving. Hun favoriete sport verbindt de verschillende meiden met elkaar. In de serie, die dit najaar op televisie te zien is, spelen Loek Peters (Penoza) en Imanuelle Grives (Alleen maar nette mensen) belangrijke rollen. Voetbalmeisjes wordt op zondag 25 september vertoond op het NFF.

Griezelige verhalen

De Nederlands-Zweedse coproductie Siv gaat logeren was eerder dit jaar te zien op het prestigieuze festival van Berlijn. Een zevenjarig meisje blijft voor het eerst bij haar nieuwe vriendin Cerisia logeren. Gedurende de nacht beleven de meisjes spannende avonturen en leren hun verschillen te omarmen en zichzelf te vinden. Siv gaat logeren draait op woensdagmiddag 28 september op het NFF.

De VPRO-serie Eng bestaat uit elf korte griezelige verhalen. De serie is vanaf 11 september wekelijks op NPO Zapp te zien. Op vrijdag 23 september zijn op het NFF drie nieuwe afleveringen voor het eerst te zien waaraan onder anderen Willem Bosch, Michiel ten Horn en Anne Barnhoorn hebben meegewerkt. Deze drie afleveringen dingen mee naar een Gouden Kalf. Ook op festival Cinekid, dat in oktober in Amsterdam plaatsvindt, gaan drie nieuwe afleveringen van Eng in première.

Bij de vertoningen van de familiefilms en -series zijn cast en crew aanwezig. Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 30 september in Utrecht.