Vrij/Varen

Boottest Bénéteau Antares 8 OB

Allround weekender

Door Epco Ongering

De Bénéteau Antares 8 OB is een klein jacht dat door een forse buitenboordmotor wordt aangedreven. Met een ruime kuip, een vast bed voorin en een ruime stuurhut biedt deze moderne weekender veel gebruiksmogelijkheden tegen een aantrekkelijke prijs.

Groot voordeel van polyester kajuitboten is het gebruiksgemak. Zodra je de schuifdeur hebt geopend, de hoofdschakelaar omgedraaid, de motor gestart en de landvasten losgegooid, kun je varen. Nauwelijks onderhoud, geen gerommel met dekzeiltjes en beschut bij slecht weer heb je de mogelijkheid om met een klein gezin een paar gezellige dagen aan boord te verblijven. Bovendien is de boot van 2700 kilo achter stoere auto’s op een trailer te vervoeren, wat het vaargebied enorm verruimt.

De nieuwe Antares heeft een vollere kop en een versmalde entree op de waterlijn gekregen. Dat vergroot de ruimte in de voorhut, waar een ruim diagonaal tweepersoonsbed is geplaatst. Naast het bed is een compacte natte ruimte. De stuurhut is licht, maar simpel betimmerd. De zit achter het stuurwiel is goed, al is de smalle voetensteun nogal glad. Helaas is de zitting van de bank tegen de schuifpui te kort, waardoor dit een plek is waar alleen kinderen lekker zitten. Goed is daarentegen weer de mogelijkheid om van de dinette een slaapplek van 2 x 1,27 m te maken. De omklapbare stuurstoel maakt het mogelijk om het aanrecht te vergroten. Ook de leuning van de meevaarbank is om te zetten zodat je daar in twee richtingen kunt zitten.

Buiten valt op dat de kajuit asymmetrisch is geplaatst. Fijn is dat je goede dakrelingen hebt om veilig naar het grote voordek met zonnebed mogelijkheid te komen. Aan stuurboord is er een breder gangboord dan aan de andere zijde. Het kajuitdak is eigenwijs gevormd met een afdakje boven de grote tweedelige schuifdeur bij de kajuitingang. Deze is ruim, goed vast te zetten en maakt de toegang tot de kuip gemakkelijk. De kuip is ruim en biedt de mogelijkheid om deze te gebruiken voor vissen, maar met enkele optionele ingrepen ook voor zonnen. De buitenboordmotor van de testboot is een Yamaha F 200, een stille, ultrasterke en soepele viercilinder krachtbron waarvoor €19.895 boven de standaard bootprijs van €36.790 moet worden neergeteld.

Het gaat te ver om te zeggen dat de Antares 8 als een speedboot vaart, maar veel scheelt het niet. Zij hoeft zich niet te schamen voor een top van 62 km/u en een verbruik van 1 liter per kilometer. Deze allrounder laat zich gemakkelijk in krappe afmeerplekken wurmen zonder een beroep op de optionele boegschroef te hoeven doen. Snel varend op ruim water komt deze Beneteau het best tot haar recht.

7,8

Lengte

8,23 m.

Breedte

2,79 m.

Diepgang

0,80 m.

Gewicht

2700 kg

Motorisering

1 x 150-200pk

Prijs

Vanaf €36.790 excl. motor

Motor vanaf €16.445

Meer info: serry.com

Volg onze vaarexpert Epco Ongering via zijn YouTube-kanaal