Nieuws/Vrij
397466
Vrij

Theaterfestival in Amsterdam-Noord

Over het IJ is in beweging

undefined

Over het IJ is volop in beweging. Niet alleen heeft de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waar het festival vanaf vanavond zijn 24e editie beleeft, de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan, ook het evenement zelf is aan verandering onderhevig.

Het Amsterdamse theaterfestival kampte de afgelopen jaren met de nodige subsidiekortingen, kwalitatief sterk wisselende programmeringen en vorig jaar ging zelfs het vertrouwde concept enigszins op de schop. Op de plek waar zich voorheen altijd het festivalhart bevond, stond alleen nog de kassa en het was de bedoeling dat het publiek zelfstandig het terrein van de voormalige scheepswerf en het stadsdeel zou gaan verkennen. Iets wat in het verleden altijd gepaard ging met gezamenlijke (en daardoor verbindende) wandelingen, fiets- of bustochtjes. Ook de zeecontainers, waarin jong talent zich traditiegetrouw presenteert, bevonden zich plots her en der verspreid over het terrein.

Dit zorgde ervoor dat het ware festivalgevoel een beetje verloren ging. De organisatie lijkt de daaruit voortgevloeide kritiek deels ter harte te hebben genomen en draaide een aantal veranderingen terug. Deze editie staan alle containers weer gewoon bij elkaar bij het in ere herstelde festivalhart op die nog altijd woest aantrekkelijke industriële locatie aan het water in Noord.

Tien net afgestudeerde internationale theatermakers en kunstenaars krijgen in een speciale internationale editie wederom de mogelijkheid om een maximaal 15 minuten durende voorstelling te maken in, op, met of om hun zeecontainer. Daarbij worden ze uitgedaagd om met andere ogen naar de stad te kijken en een voorstel te doen voor een betere of andere stad.

Er zijn speciale theatrale routes samengesteld en daarnaast zijn er uiteraard ook weer reguliere voorstellingen te bezoeken, waarbij actuele thema’s niet worden geschuwd. Zo keert het twee jaar geleden al gespeelde, intrigerende De Onzichtbare Man van Orkater/Michiel Voet terug. Door de huidige vluchtelingencrisis is het misschien wel actueler dan ooit. En in datzelfde kader wordt Lampedusa van Het Monsterverbond gespeeld. Maar ook de klimaatverandering is direct en indirect vertegenwoordigd in het interactieve Welkom in ons Ecodorp van Golden Palace en Kiemkracht (9+) van Het Houten Huis/PeerGrouP/Gouden Haas.

Over het IJ Festival vindt van 8 t/m 17 juli plaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Voor het complete programma: overhetij.nl