Nieuws/Vrij
397474
Vrij

Digitale detox; zo doe je dat

Liken, posten, sharen. We zijn er maar druk mee. De gemiddelde persoon brengt vandaag de dag zelfs meer tijd door op zijn telefoon dan met zijn partner! Vind jij het ook zo lastig om je telefoon af en toe aan de kant te leggen? Er bestaan, ironisch genoeg, apps om je smartphonegebruik in kaart te brengen én te verminderen. Wij zetten er een paar op een rij.

1. Offtime

Offtime helpt om even bewust afstand te nemen van je telefoon. De app houdt inkomende gesprekken, notificaties voor berichten en andere apps tegen. Het enige wat je hoeft te doen is instellen hoe lang je rust wilt en Offtime regelt het! Het is overigens ook mogelijk om per app aan te geven of je deze wilt uitschakelen tijdens je offline-periode en uiteraard kun je bepaalde personen aan een 'groene lijst' toevoegen, zodat je voor hen wel bereikbaar blijft.

€2,99 - iOS, Android

2. BreakFree

 

BreakFree houdt dagelijks bij hoe vaak je je telefoon pakt. De app geeft een melding als het écht even tijd voor een pauze wordt. Daarnaast houdt de app bij hoeveel tijd je kwijt bent aan het gebruiken van apps en telefoontjes en hoe vaak je je telefoon ontgrendelt. Aan de hand daarvan wordt jouw ‘addiction score’ berekend.

Om het een beetje gezellig te houden hebben de ontwikkelaars van BreakFree Sato in het leven geroepen; een klein, vrolijk mannetje dat jou op je overmatige smartphonegebruik wijst. Scoor je laag, is Sato blij. Scoor je hoog, dan wordt hij verdrietig. En dat wil niemand..

Gratis (voor extra functies moet betaald worden)- iOS, Android

3. Forest

 

Forest werkt vrij simpel. Je geeft aan hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken en drukt op start. Vanaf dat moment begint er een digitaal plantje te groeien. Houd je het vol tot het einde van de ingestelde tijd? Dan word je beloond met een boom. Pak je tussendoor toch je telefoon? Dan sterft de boom. Het doel is om zoveel mogelijk bomen te sparen tot je een volledig bos hebt gebouwd.

En, nog leuker, na 250 virtuele boompjes kun je een echte boom kopen. De organisatie We Forest plant deze namens jou in een bos naar keuze!

€1,99 - iOS, Android

4. Moment

 

Moment legt vast hoe vaak je je smartphone dagelijks gebruikt. Je kunt zelfs zien hoeveel minuten je op sociale media doorbrengt. Wie wil minderen, kan dagelijkse tijdslimieten instellen. Je telefoon blokkeert en is die dag alleen nog voor noodgevallen beschikbaar als je over de ingestelde tijd gaat. Ideaal voor échte verslaafden...

Het is overigens ook mogelijk om verschillende telefoons aan elkaar koppelen en bijvoorbeeld een familiegroep creëren. Handig voor ouders die het smartphonegebruik van hun kinderen willen monitoren.

Gratis (extra familiefuncties €4,99) - iOS

 

Benieuwd waarom het toch zo lastig is om je digitale tijdlijn een dag níet te checken? Neurowetenschapper Roeland Dietvorst legt zaterdag 9 juli in VRIJ uit wat sociale media met onze hersenen doen.