Nieuws/Vrij
397504
Vrij

Pharrell Williams grote man op eerste festivaldag

North Sea Jazz opent ‘happy’

Nog een paar uur en North Sea Jazz 2016 opent de deuren. Vanaf dan is het drie dagen lang grasduinen geblazen voor muziekliefhebbers in de Rotterdamse Ahoy. De 41e editie begint dankzij de komst van Pharrell Williams in elk geval ‘happy’.

De Amerikaanse superster stond in 2014 ook al op vrijdagavond op het NSJ-affiche. Destijds haalde hij Stevie Wonder nog het podium op, die twee dagen later op het festival geprogrammeerd stond en tot ieders verrassing tot zijn toehoorders hoorde. Muzikaal hadden we Williams toen weliswaar iets hoger ingeschat, maar een feestje werd het!

 

Niveau

Dat Pharrell twee jaar geleden wel qua feestvreugde, maar qua niveau er bovenuit stak lag ook aan de artiesten om hem heen op NSJ. Vandaag zal dat niet anders zijn, want het niveau is hoog. Zo mag de snel aan populariteit winnende fusionband Snarky Puppy vanaf 17.30 uur liefst twee uur lang los in de grote Maas-zaal. Het tweede uur mét het Metropole Orkest, dat op dezelfde plek om 20.30 uur ook nog aantreedt met saxofonist en producer Kamasi Washington.

 

Keuzes

NSJ bezoeken betekent sowieso keuzes maken. In de chique zitzaal Amazon is om 18.30 uur klasbak Diana Krall te bewonderen. Het fijn opzwepende Re:freshed Orchestra staat tegelijkertijd op buitenpodium Mississippi.

Wie het festival jaar in, jaar uit bezoekt, zal vaker dezelfde gezichten zien. Zo is er om 21.45 uur in de Nile voor de zevende keer plek voor The Roots. Live kent deze hiphopgroep haar gelijke niet, dus wie maalt erom?

 

Artist in Residence

Hetzelfde geldt ook voor Ibrahim Maalouf, die volgens de overlevering ook niet vaak genoeg gezien en gehoord kan worden. De Frans-Libanese trompettist is Artist in Residence, ofwel huisartiest, dit jaar op NSJ en is elke dag in het schema te vinden. Vandaag, om 22.45 uur in de Amazon, staat zijn optreden in het teken van zijn vorig jaar verschenen album Karthoum.

 

Volg Telegraaf-verslaggevers Marcel Frost (@MarcelFrost) en Bart Wijlaars (@bartwijlaars) dit NSJ-weekeinde ook op Twitter.