Nieuws/Vrij
411004
Vrij

Star Wars-acteur en Bond-girl in Don Quixote

Star Wars-acteur Adam Driver en voormalig Bond-girl Olga Kurylenko gaan de hoofdrollen spelen in de nieuwe Don Quixote-film die regisseur Terry Gilliam gaat maken.

De titelrol wordt gespeeld door Michael Palin, met wie Gilliam vroeger in het gezelschap Monty Python zat.

Dat heeft Gilliam woensdag bekendgemaakt op het festival van Cannes. "Geestelijk vader Cervantes is volgend jaar 400 jaar dood", stelt de regisseur. "We kunnen nu niet langer wachten.”

Gilliam probeert het project al 25 jaar van de grond te krijgen. Adam Driver, Kylo Ren in de nieuwe Star Wars-reeks, speelt een reclameman in de 21e eeuw die per ongeluk wordt aangezien voor Sancho Panza, het hulpje van de zeventiende-eeuwse held Don Quixote. Kurylenka speelt de “Ivanka Trump-achtige” baas van het reclamebureau waar Driver werkt.

Verpersoonlijking

Het budget is 17 miljoen euro. De opnames gaan in oktober van start en vinden plaats in Spanje, Portugal en op de Canarische Eilanden. Het is de bedoeling dat The Man Who Killed Don Quixote volgend jaar op het festival van Cannes zijn wereldpremière beleeft. “Ik heb in mijn hoofd al zoveel verschillende versies gemaakt”, stelt Gilliam. “Maar nu heb ik de perfecte cast waar ik al jaren naar zocht. Adam is de eerste acteur die het boek daadwerkelijk heeft gelezen. En Michael is de verpersoonlijking van Don Quixote: hij is gek, arrogant en een pain in the ass, maar je moet toch van hem houden.”

Gilliam stond eind jaren negentig op de set met Johnny Depp en Jean Rochefort in de hoofdrollen. Maar deze gingen uiteindelijk toch niet door omdat Rochefort werd getroffen door een hernia en de set blank kwam te staan door een overstroming. Op de vraag waarom de Amerikaanse filmmaker al een kwart eeuw probeert het project te realiseren, antwoordde hij “dit is een van die nachtmerries die je blijft achtervolgen tot je de confrontatie durft aan te gaan, net zoals Don Quixote de windmolens moet bestrijden. Ik hoop volgend jaar eindelijk weer rustig te kunnen slapen.”

Gilliam belooft in de film zo min mogelijk digitale effecten te gaan gebruiken. “Hoe meer we kunnen met cgi, hoe minder het publiek het gelooft”, meent hij. “Wij mensen zijn slimmer dan computers: we voelen aan wanneer iets prachtig is, maar niet echt. Ik wil mensen écht meeslepen met dit verhaal. Dus ga ik voor de real thing.”