Nieuws/Vrij

Zonovergoten broeierigheid

Filmrecensie: A bigger splash

Door Marco Weijers

Rockster Marianne (Tilda Swinton) is haar stem kwijt. Een goed excuus om zich eventjes terug te trekken van de wereld op een eiland in de Middellandse Zee, samen met haar geliefde Paul (Matthias Schoenaerts). Zon, zee en zwembad zijn de enige punten op hun agenda. Totdat haar platenproducent Harry (Ralph Fiennes) en diens verleidelijke dochter Penelope (Dakota Johnson) zich onverwacht bij hen voegen.

A bigger splash van regisseur Luca Guadagnino (Io sono l’amore) is een bewerking van La piscine uit 1969, waarin Romy Schneider en Alain Delon eveneens bezoek kregen op hun vakantieadres. Jane ‘je t’aime, moi non plus Birkin nam daarbij destijds de rol van wulpse tiener op zich. Francois Ozon knipoogde met Swimming pool (2003) trouwens ook al opzichtig naar Jacques Derays origineel.

 

Guadagnino legt het accent op Harry, die in A bigger splash de grote ontregelende factor is. Ook omdat hij vroeger een verhouding met Marianne heeft gehad en nog altijd een soort vertrouwelijkheid claimt. Bovendien is hij luidruchtig, overenthousiast en vol van zichzelf. De vaak zo gereserveerd spelende Ralph Fiennes omarmt die rol volledig, met komisch resultaat. Intussen blijkt Paul, die met de nodige persoonlijke demonen worstelt, niet ongevoelig voor de charmes van Penelope.

 

De titel van de film verwijst naar een schilderij van de beroemde popart-kunstenaar David Hockney en de soms wat al te nadrukkelijke stilering van de beelden doet aan diens werk denken. De politieke accenten die Guadagnino aanbrengt, doen soms nogal bedacht aan. Intussen weet hij wel de spanning vakkundig op te bouwen, en wordt al snel duidelijk wordt dat deze idyllische vakantie spetterend zal eindigen. Vraag is alleen voor wie.