Vrij/Varen

Topzeilster Annemieke Bes maakt verrassende overstap

De Nederlandse topzeilster Annemieke Bes maakt de overstap van het Nederlandse team AkzoNobel naar Team Sun Hung Kai / Scallywag. Schipper David Witt, die het allereerste team uit Hong Hong ooit leidt, kondigde voor de Volvo Ocean Race 2017-18 tevens de komst aan van Tom Clout en Antonio Fontes.

De aankondiging van Bes is enigszins verrassend, aangezien Witt aanvankelijk aangaf met een bemanning van zeven mannen de wereld rond te zullen gaan. Volgens de nieuwe wedstrijdregels, die bedoeld zijn om het interessanter te maken om vrouwen aan boord te nemen, mag een mannenteam maximaal uit zeven mannen bestaan. Onder diezelfde regels is het toegestaan om met een gemengde samenstelling van zeven mannen plus één of twee vrouwen te varen, wat neerkomt op in totaal acht of negen zeilers.

Tot vandaag was Team Sun Hung Kai/Scallywag de enige campagne, van de zeven deelnemers, die zonder zeilsters van start wilde gaan. Nu dat ze toch voor Bes kiezen, hebben alle Volvo Ocean Race-teams topzeilsters in hun bemanning opgenomen.

“Ik heb enorm veel zin om met Team Sun Hung Kai Scallywag verder te gaan. Ik ken Witt van het zeilen in Sydney en het is altijd geweldig om met hem te racen. Het is een leuk team en we werken hard om de laatste puntjes op de i te zetten voor de start in oktober,” vertelt Bes over haar switch naar het team van Witt.

Na de Nul-etappe had Witt langer de tijd om zijn keuzes ten aanzien van zijn teamsamenstelling in beraad te nemen. Met de toevoeging van deze laatste drie zeilers heeft Witt alle vertrouwen in zijn team: “We zijn heel blij dat deze drie ervaren zeilers zich bij Team Sun Hung Kai / Scallywag voegen. Annemieke en Tom hebben eerder met ons gezeild, dus we weten wat we van hen kunnen verwachten qua sterke en zwakke punten en hoe ze met hun talenten onze totale performance kunnen versterken.”