Nieuws/Vrij
441413
Vrij

Ondergang klokkenluider

Toneelrecensie: Snowden

’We zien alles’, is het motto van de voorstelling Snowden. Alles wat we op onze computer of smartphone doen, kan gevolgd worden. Een schending van privacy waar het publiek na afloop persoonlijk mee wordt geconfronteerd.

Hoe en waarom Edward Snowden in 2013 zijn onthullingen over afluisterpraktijken naar buiten bracht, is al te zien in de bekroonde documentaire Citizenfour.

Het toneelstuk Snowden vertoont veel gelijkenissen en bevat een reconstructie van gebeurtenissen die voor de voormalige medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst reden zijn geweest om de klok te luiden.

 

Hoewel de acteurs (o.a. Cas Jansen als Snowden) overtuigen, biedt de expliciete tekst van Allard Blom hen weinig uitdaging. Het blijft gissen naar het gevoelsleven van de drie hoofdpersonen. Jammer, aangezien hun leven toch radicaal verandert op het moment dat hun lekken wereldnieuws wordt. Snowden maakt twee dingen duidelijk: dat we blijven kiezen voor het gemak van internet en dat er maar één echt slachtoffer is in deze zaak. Geen nieuwe inzichten, maar tragisch blijft het.

 

Maaike Staffhorst