449825
Vrij

Expositie belicht levensverhaal van Boeddha

LEIDEN - Museum Volkenkunde in Leiden opent 12 februari een grote tentoonstelling over Boeddha, ,,een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis''. Met onder meer Boeddhabeelden, eeuwenoude stenen reliëfs uit Pakistan en een heilig voorwerp met een voetafdruk van de Boeddha uit Thailand gaat het museum dieper in op het gedachtegoed van de spirituele leider, die waarschijnlijk tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus leefde.

Ook maken bezoekers aan de hand van reportages, interviews en foto's ,,een reis'' langs de belangrijkste boeddhistische gebieden op aarde. Voor de expositie lenen musea uit onder meer Londen, Parijs, Berlijn en Singapore stukken uit.

Met de tentoonstelling zegt het museum in te spelen op de meditatietrend in Nederland. ,,Yoga is razend populair. Je kunt zelfs spreken van een mindfulness-industrie in het westen. Nederland alleen al telt zo'n vijfhonderd boeddhistische centra.'' Na Leiden is de expositie vanaf september te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.